Davidović za Dan mladih: U RS najbolji uslovi, SDS: Mladima posao

19:56, 12.08.2017.
Thumbnail

Besplatno osnovno, srednje i jako povoljno visoko obrazovanje, plaćena studijska putovanja, podrška u zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju, to su samo neki od razloga da mladi u RS, bar oni koji iz nje nisu otišli, imaju razloga za proslavu Međunarodnog dana mladih pod geslom - Mir u svijetu.

Tako bar smatra ministarka porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović. To što mladi koji odlaze iz RS glavom bez obzira, za minsitarku nije ništa novo, kaže tako je u cijelom regionu, pa i u Hrvatskoj koja je ušla u EU. Kaže, država čini sve što može da zadrži mlade.

"Bitno je to da mladi u stvari trebaju malo i sami da ulože energiju u sve to. Ne može država pružiti na tanjiru baš sve. Mladi treba da se bore za sebe u onom smjeru u kome oni imaju šanse", rekla je ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Iako nije čula ministarkin savjet, Banjalučanka Ivana Radošević će se za sebe boriti u Austriji i to čim završi medicinsku školu. Tokom raspusta našla je sezonski posao, radi na iznajmljivanju dječijih autića u parku. Na jesen kada se vrati u školske klupe ona i njeni drugari kovaće planove i snove o životu van Republike Srpske.

"Nas je u razredu i više od 20, planiramo da odemo nakon srednje škole, ako ne i više od 20. Mislim da ovdje nisu dobri uslovi ukoliko nastavim školovanje ili fakultet ovdje, jednostavno neću moći naći posao i da ću na tom fakultetu gubiti vrijeme. Ljudi uglavnom moraju da imaju neku vezu ili da imaju para da bi se zaposlili. To je vjerovatno jedan od glavnih razloga što svi idemo, ne samo ja već svi", ispričala je Ivana Radošević.

Osam mjeseci kasne subvenicije kamatne stope na stambene kredite, tek su pale doznake za prva četiri mjeseca ove godine, ali ministarku Davidović čini se, to mnogo ne brine. Sa tridesetak omladinaca iz Omladinskog savjeta Banjaluke i RS i izviđača taktički raspoređenih po sportskim terenima u parku, proslavila je Dan Mladih.