Danska u strahu od divljih svinja podiže ogradu prema Njemačkoj

13:16, 22.03.2018.
Thumbnail

Danska je objavila da će izgraditi 70 kilometara dugu ogradu na njemačkoj granici radi obrane od divljih svinja koje mogu prenijeti smrtonosnu infekciju afričkog svinjskog gripa na farme te ugroziti svinjogojsku industriju u zemlji, prenosi Reuters.

Iako u Danskoj nije zabilježen nijedan slučaj, širenje bolesti u istočnoj Evropi izazvalo je zabrinutost u zemlji koja izvozom svinja zaradi 5,5 milijardi dolara godišnje.

Virus, koji izaziva afričku svinjsku gripu, bezopasan je za ljude i ostale životinje, ali za divlje svinje i farme svinja bolest je smrtonosna u gotovo svim slučajevima u okviru desetak dana.

Za sada ne postoji vakcina protiv afričkog svinjskog gripa.

Ako bi bolest izbila u Danskoj, prekinuo bi se na neko vrijeme cjelokupan izvoz prema neevropskim zemljama, dok bi za druge članice EU bio blokiran samo izvoz iz pogođenog područja u Danskoj, objasnila je danska vlada.

Prema vladinim podacima, bolest postoji u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, a nedavno se približila Danskoj.

Sporazum između vlade i njihovih koalicionih partnera, Danske narodne stranke, s kojom drže parlamentarnu većinu, takođe uključuje veće kazne za ilegalni uvoz hrane i propuste u ispravnom čišćenju vozila za prevoz životinja.

(Agencije)