Danas pravoslavci slave Krstovdan: Uradite ovo za sreću

07:57, 18.01.2018.
Thumbnail

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Krstovdan u znak sjećanja na dan kada je car Konstantin postavio krst u Rimu u čast pobjede nad carom Maksencijem.

Ono što obilježava ovaj praznik jeste strogi post, ali i vašari. Današnji dan naširoko je poznat po vašarima koji se organizuju.

„Pravila ponašanja” na vašarima su prilično jasna: Ujutru se urani, jer se danas prodaje i kupuje stoka. Oko podneva na vašar dolaze oni koji žele da se vide i da budu viđeni. Ostaje ko koliko može, a ima i onih koje tu zatekne mrak.

Na Krstovadan su se nekad isplaćivali radnici koji su čuvali polja u periodu od Đurđevdana do Krstovdana. Njihov posao je bio da tjeraju ptice i naplaćuju kazne od onih čija stoka pravi štetu na tuđim njivama. Isplata se vršila po dogovoru koji je utanačen na Đurdevdan.

Inače, na ovaj, jesenji Krstovdan se bere i sveti bosiljak. Ova biljka je u narodu poznata kao „božja" i veoma je važna za običaje. Kažu da se prvo sadi bosiljak, pa tek onda druge biljke i cvijeće. Zato bi danas svako trebalo da u kuću unese malo bosiljka – za uspjeh i zdravlje svih u domu. Vjeruje se da bi ga trebalo zakačiti na ikonu.

Na Krstovdan se drži strogi post na vodi, a mnogi vjernici tog dana jedu samo hljeb i grožđe.

(Blic)