Danas i sutra smo „na udaru“ geomagnetske oluje

18:18, 06.09.2017.
Thumbnail

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može danas i sutra dovesti do poremećaja elektromreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je Republički geodetski zavod Srbije.

Zavod je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mjera upozorenja.

Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promjene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.

„Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova...“, navodi se u upozorenju Zavoda.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka, u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmijenjuje geomagnetske podatake u okviru Svjetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

(RTS)