Dan nakon otvaranja: Zatvoren "muzički auto-put" koji je izludio mještane VIDEO

14:44, 12.04.2018.
Thumbnail

Samo dan nakon što je i zvanično otvoren, „muzički auto-put“ u Holandiji zatvoren je u utorak zbog pritiska mještana iz obližnjeg sela, koji su se žalili da ih izluđuje konstantno odzvanjanje iste melodije.

Drum koji „svira melodiju“ prolazi pored holandskog sela Jelsum. Mnogi mještani su se usprotivili novitetu, koji je osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, navodeći da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje.

Jedan od njih je, čak, auto-put nazvao „psihičkom torturom“, dok je drugi rekao da su vozači ubrzavali pri vožnji kako bi vidJeli kako se tada čuje muzika, prenosi Bi-Bi-Si.

Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući vibracije u taktu. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 kilometara na sat – put besprIJekorno svira himnu pokrajine Frizija – sJevernog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.

Međutim, melodija je glasna i s obzirom na rasprostiranje zvuka, lokalni stanovnici rekli su da je „muzički auto-put“ stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po cijelu noć.

„Prošle subote uveče taksiji su vozili od Leuvardena do Stijensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cijele noći slušali ubrzanu himnu“, rekla je mještanka Jelsuma, Rija Jansma.

Vlasti Frizije pristale su potom da uklone pragove, objavio je lokalni list Leuvarder kurant.

(rts)