Đaković: Prijedorčani ponosni na slobodarsku tradiciju grada

15:27, 16.05.2018.
Thumbnail

Prijedorčani su ponosni na svoj grad i njegovu slobodarsku tradiciju, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković na svečanoj akademiji povodom Dana grada.

On je naglasio da je ovaj praznik grada vezan za 16. maj 1942. godine i prvo oslobađanje Prijedora u Drugom svjetskom ratu kada je fašizam osvajao Evropu i kada je ovo bila jedna od najvećih slobodnih teritorija u Evropi.

"Zato smo ponosni kada kažemo da je Prijedor proevropski grad jer smo još u to vrijeme bili dio snaga Evrope koje su se borile za slobodu protiv fašizma - najvećeg zla 20. vijeka zajedno sa svim slobodarskim narodima koji su izvojevali pobjedu nad tim zlom", rekao je Đaković.

On je naveo da je Prijedor danas, uprkos turbulentnim vremenima, bezbjedan grad, sa povoljnim poslovnim okruženjem i dobrim međunacionalnim odnosima.

"Šaljemo jasnu poruku našim građanima da čuvaju te vrijednosti, a poruka stranim investitorima da je Prijedor povoljan za investiranje i da su u ovaj grad dobrodošli", rekao je Đaković.

On je dodao da je Prijedor grad vrijednih ljudi, ponosan na svoju mladost i okrenut ka perspektrivi bolje budućnosti za sve građane.

Na svečanosti u gradskom pozorištu, nakon prigodnog umjetničkog programa, uručena su najviša priznanja grada.

Titula počasnog građanina Prijedora ove godine dodijeljena je pjesniku Ljubivoju Ršumoviću, književniku koji se pokazao kao veliki prijatelj grada i koji je dao veliki doprinos promovisanju Književnih susreta na Kozari i pozitivnom prezentovanju grada Prijedora.

"Ovo priznanje ne smatram društveno-političkim već više prijateljskim i rodoljubivim jer ja nisam počasni seljanin ni svoje Čajetine, a evo postao sam počasni građanin Prijedora i to mi je velika čast, mada ću tek da vidim koja će to odgovornost biti", rekao je Ršumović.

Plaketa grada kao najviše javno priznanje ove godine je pripala privrednom društvu "Javor" Prijedor, dok je Nagrada grada dodijeljena dvojici Prijedorčana uz novčani dio nagrade od po 1.500 KM.

Riječ je o mladom policajcu Slađanu Dačiću koji je nagradu dobio za human i hrabar gest spasavanja mladića iz rijeke Sane prvog dana ove godine i protojereju stavroforu Ranku Maletiću za poseban doprinos stvaranju međureligijske saradnje, tolerancije, te trajnog i iskrenog suživota na području Prijedora.

Pohvale kao nagrade i javno priznanje grada dodijeljene su Planinarsko-skijaškom društvu "LJubijski rudar", te Marku Vidoviću, Huseinu Veliću, Mihaelu Stahneku i KUD "Kozara" u Kozarcu. Zahvalnice grada će ove godine pripasti Rajku Srdiću, Marici Vidović, preduzeću "Arifagić investment" i organizaciji "Humano brdo 2010".

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske Lejla Rešić i Neđo Trninić, ambasadori, načelnici susjednih opština, delegacije bratskih gradova, predstavnici međunarodnih organizacija i brojni gosti iz privrednog i društvenog života grada.

Obilježavanje Dana grada Prijedora počelo je jutros prijemom za delegacije slovenačkih gradova Bovec i Idrija, te Kragujevca i Pančeva, kao i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija, ambasadora Slovenije u BiH Zorice Bukinac i otpravnika poslova Ambasade Srbije u BiH Damira Kovačevića.

Svečanosti su nastavljene nastupom mališana Dječijeg vrtića "Radost" i polaganjem vijenaca na spomenik "Za krst časni" i Oslobodiocima Prijedora.

(Srna)