Dačić: Plenković napada Srbiju, jer nema šta da radi

16:05, 03.05.2018.
Thumbnail

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković svaki dan napada Srbiju, jer mu je potreban neprijatelj da bi "poboljšao svoj rejting anemičnog političara".

"Plenković očigledno nema šta drugo da radi, osim što svakog dana napada Srbiju, tako da je Hrvatska danas zemlja koja je u svađi sa Srbijom, Slovenijom, BiH i Mađarskom, skoro sa svim svojim susedima", istakao je Dačić.

On je poručio Plenkoviću da više neće reagovati na njegove riječi osim, kako je naveo, ako ne izjavi da su hrvatske satnije oslobodile Berlin zajedno sa Crvenom armijom.

"Izvini Plenkoviću, ne znam da pjevam `Lili Marlen` ili Tompsonov 'Za dom spremni‘. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima", naveo je Dačić u odgovoru Plenkoviću, koji ga je juče nazvao "neuspješnim šlager pjevačem".

Za lične uvrede koje mu je Plenković uputio, Dačić je rekao za Tanjug da nisu važne, ali da to što je skandaloznom nazvao izjavu "da je Hrvatska bila na strani Hitlera u Drugom svetskom ratu", pokazuje da on "ne zna ono što i deca znaju".

Dačić, koji je u službenoj posjeti Indiji, konstatovao je i da je Plenković nešto pomiješao i podsjetio da su se Hrvati borili kod Staljingrada, ali na strani Hitlera.

On je Plenkovića podsjetio i da su Srbi u Hrvatskoj morali da nose plave trake, a da su tamo bili i koncentracioni logori za djecu, što nigdje u Evropi nije postojalo.

Dačić je upitao i gdje se još u Evropi koriste nacistički pozdravi, osim u Hrvatskoj.

"Nije skandal što ja to spominjem, skandal je poricanje zločina i njihova relativizacija. I kao što ću se uvek boriti protiv rehabilitacije Nedića i ostalih izdajnika i zločinaca u Srbiji, uvek ću dizati glas protiv onih koji rehabilituju NDH i relativizuju ustaške zločine", rekao je Dačić.

(Srna)