Da li je ustaštvo iskorijenjeno?

19:20, 15.04.2018.
Thumbnail

"Za Dom spremni" - Pod tim uzvikom, preci crnokošuljaša izvršili su genocid nad gotovo milion Srba, Jevreja i ostalih nehrvata.

Danas, u 2018-oj, njihovi sljedbenici slobodno paradiraju ulicama moderne Hrvatske, ulicama Evropske Unije. Iste one Unije koja je u svoje osnovne vrijednosti integrisala anti-faštička načela. Da to nije samo izdvojen slučaj svjedoči i nedavno održana "misa zadušnica" Anti Paveliću, u sred anti-fašističke BiH, u Širokom Brijegu. Međunarodni oci, po ustaljenom šablonu – vezanih očiju.

"Međunarodna zajednica je reagovala i na mnoge stvari koje su daleko manje bile problematične i daleko manje projektovale konflikte u BiH. Sa druge strane ovakve pojave kakve su neo-fašizam i neo-nacizam poprilicno destabilizuju BiH i zaista je potrebno uključivanje, ne samo međunarodne zajednice, već i relevantnih domaćih institucija" kaže politikolog Vlade Simović.

Kako se tolerisanje ustaštva u Hrvatskoj refleksuje na BiH potvrđuje i to da se u brojnim mjestima širom zapadne Hercegovine i danas nalaze ulice nazvane po zloglasnim koljačima i ideolozima NDH. Brojne manifestacije i morbidne proslave u čast stvaranja NDH, mogu da imaju katastrofalne posljedice po mir regiona, slažu se stručnjaci.

"Zaista je više nego problematično kada na bilo koji način, bilo ko vrednuje i favorizuje ideje ustaštva i stavlja ih kao ispravne, a posebno kada to radi jedna od tri nacije i jedna od tri najdominantnije vjerske zajednice" kaže Simović.

Povampirenje nacisticke ideologije, odnosno ustaštva, međunarodna zajednica svjesno ignoriše, s ciljem da pospješi destabilizacijske procese, kažu pojedini političari. Tvrde da je nepravedno da se srpski političari smjenjuju samo zbog određenih izjava, dok pojedine ulice u BiH i dalje nose ustaška imena.

"To je dokaz da kada veliki imaju svoje interese onda njima ništa nije sveto pa i te stvari kada su nacizam i ustaštvo, čak i to koriste za ostvarivanje svojih ciljeva sto je sad trenutno vidljivo na Balkanu" kaže Drago Kalabić iz Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dok hrvatska ekonomija tone, iz nje se izvlači samo uspavana nacistička ideologija, objašnjavaju pojedini analitičari. Nezavisno od toga da li se moderni hrvatski lideri kod svoje kuće ogrću ustaškim zastavama, očigledno je da ustaštvo tolerišu prikrivajući gorući problem hrvatske privrede. Ni to što Evropa uglavnom ćuti nije neko čudo, posebno imajući u vidu sve veći broj pobjeda koje na starom kontinentu bilježe sve desnije desnice.