Da li je srebrenički sud u Konjević Polje uveo bosanski

20:03, 17.11.2017.
Thumbnail

Djeca u Konjević Polju imaju pravo na nastavu na bosanskom jeziku. Tako je presudio Osnovni sud u Srebrenici uvaživši zahtjev roditelja djece bošnjačke nacionalnosti.

U Ministarstvu prosvjete RS kažu da presudu ne mogu da komentarišu, jer je još nisu dobili. Zato se oglasio advokat Nedim Ademović s porukom da je ona dobra i poučna.

"Sva djeca i roditelji u cijeloj BiH bez obzira da li na nekoj teritoriji predstavljaju faktičku manjinu ili većinu imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku", rekao je advokat Nedim Ademović.

Ademović kaže da to podrazumjeva i udžbenike i predavanja na maternjem jeziku. Iskoristio je priliku i da iskritikuje Vladu Srpske, ali i škole, tvrdeći da ne poštuju zakon i time podstiču diskriminaciju. Zbog presude je, kaže, presrećan i član Savjeta roditelja iz Konjević Polja, Senad Mumunović.

"Poručio bih svim roditeljima, znači svim malim ljudima koji imaju probleme, pravda jest duga i traje, ali može se dostići. Mi evo četiri ipo godine se borimo i nadam se da ćemo se izbori", rekao je član Savjeta roditelja djece iz Konjević Polja Senad Muminović.

Zbog spora o jeziku, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja u posljednje četiri godine nastavu prate u Novoj Kasabi, po planu i programu iz Kantona Sarajevo. Za razliku od Konjević Polja, bosanski jezik nisu dočekali u Vrbanjcima.

Prije dvije godine, Osnovni sud u Kotor Varošu odbio je zahtjeve roditelja bošnjačke djece, što je potvrdio i Okružni sud u Banjaluci. Prema nekim tumačenjima, različite presude u skoro identičnim slučajevima tek će napraviti pometnju u priči o jeziku.