Da li je situacija u visokom obrazovanju alarmantna?

20:08, 18.11.2017.
Thumbnail

Situacija u visokom obrazovanju nije alarmantna kako se predstavlja, tvrde sa oba univerziteta u Srpskoj, a na to im predstavnici studenata odgovaraju da ''curi'' na sve strane.

Otprilike bi se ovako, u najkraćem, mogla opisati diskusija u sinoćnjem Apostrofu ATV-a. Uz sve manji broj studenata, upitnu upisnu politiku, stara zakonska rješenja a u posljednje vrijeme i seks skandale - neozbiljno je tvrditi da situacija nije alarmatna, kaže studentski lider. Prorektor, ipak, priznaje da su ih posljednje prijetnje studentima i afera ''poljubac'' šokirale.

"Tek kada smo od studenata čuli ovaj drugi dio koji je stravičan, koji je jeziv, da se neko poigrava sa životima naše djece, naših studenata, tu više nema šta da se priča, moralo je da se reaguje momentalno", rekao je Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci.

"Dugo vremena govorimo da je stanje na Univerzitetu jako loše, pritom ne mislim da se tu politika umiješala, nego je stanje takvo da su pojedini profesori i pojedini dekani privatizovali katedre i fakultete i da je to počelo da liči na dvorsku igranku", rekao je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS.

A da se ne bi u potpunosti otela kontroli, posebno afera ''poljubac'' se mora detaljno istražiti, poručuje dekan Mašinskog fakulteta. I ne čudi takav stav jer je riječ o seksualnom uznemiravanju studenata.

"Studente stvarno podržavam da istraju, da se vidi o čemu se stvarno radi, šta je u pozadini čitavog tog događaja i to je nešto što će pročistiti Univerzitet", rekao je Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Koliko će ga moći pročistiti studentski zahtjevi iz prošlonedjeljnih protesta, a to su, između ostalih, rasvjetljavanje svih afera, više asistenata i praktične nastave, moglo bi da bude jasnije 30. novembra za kada je zakazana sjednica Senata.