Da li je Android siguran koliko i iPhone?

16:00, 20.03.2018.
Thumbnail

Google je objavio četvrti godišnji izvještaj o bezbjednosti svog operativnog sistema za Android mobilne telefone.

Uopšteno gledano, Android se smatra manje sigurnim nego Apple-ov iOS. Ali, u Google-u tvrde kako se jaz između dva operativna sistema smanjuje. Tokom 2016. godine vjerovatnost na godišnjem nivou, kako ćete preuzeti potencijalno štetnu aplikaciju bila je na .04 odsto. U prošloj godini, navode u Google-u, taj je broj prepolovljen na .02 posto.

U Google-u su toliko zadovoljni trenutnim pragom bezbjednosti Androida da je David Kleidermacher, šef odjela zaduženog za bezbjednost Androida, CNET-u rekao kako je taj operativni sistem siguran koliko i konkurencija.

Mašinskim učenjem protiv zlonamjernog softvera

Trenutno je aktivno dvije milijarde uređaja s Androidom. Zbog samog broja, ali i zbog visoke raspršenosti usljed velikog broja proizvođača, priličan je izazov osigurati da svi dobiju najnovije izdanje softvera s nadograđenim bezbjednosnim rješenjima.

Mašinsko učenje igra ogromnu ulogu u sigurnosti uređaja s Androidom – 60,3 odsto svih potencijalno štetnih aplikacija u trgovini Play pronašle su mašine. U Google-u očekuju kako će taj broj i dalje rasti.

U maju prošle godine najavljen je Google Play Protect, web odredište sa svim bezbjednosnim rješenjima za Android na jednom mjestu. I dalje će plaćati ljudima koji ih upozore na bezbjednosne propuste, jer smatraju kako je to djelotvornije od pristupa koji koriste u Apple-u.

(SrpskaCafe)