Da li će Fejzbuk početi da naplaćuje korišćenje?

09:30, 10.04.2018.
Thumbnail

Ako bi se jednom u budućnosti zaista odlučili na ovakav potez, to ne bi značio kraj dosadašnjeg Fejzbuka, već bi samo svim korisnicima dali još jednu novu mogućnost korištenja te mreže.

Nakon skandala za skandalom vezanim uz Fejzbuk i njihov odnos prema ličnim podacima korisnika, ova kompanija sada pokušava spasiti situaciju (koliko je to u ovom trenutku moguće), pa su najavili niz mjera kojima bi trebali spriječiti slične probleme u budućnosti.

Međutim, krajem prošle sedmice najavili su i kako će opcija koja je do sada bila dostupna samo Zakerbergu i direktorima ove kompanije – mogućnost brisanja poruka u Messengeru, za nekoliko mjeseci biti dostupna svim korisnicima ove mreže.

No opcija koja sigurno neće biti dostupna korisnicima Fejzbuka – barem ne u bližoj budućnosti, a pitanje je hoće li ikada biti dostupna – jest mogućnost zabrane dijeljenja korisničkih podataka s oglašivačima.

Plaćeni proizvod

U nedavnom intervjuu za američke medije Sherly Sandberg, desna ruka Marka Zuckerberga u kompaniji, napomenula je kako Fejzbuk zavisi o korisničkim podacima na temelju kojih im se prikazuju oglasi te takvu praksu ne namjerava mijenjati.

Fejzbuk okreće milijarde dolara zahvaljujući oglasima koji se prikazuju korisnicima i temeljeni su na podacima s njihovih profila i aktivnosti na Fejsu i internetu – namjeravaju zadržati taj poslovni model jer ako podatke korisnika ne bi davali oglašivačima, onda bi to bio plaćeni proizvod.

Sandberg, dakle, nije spomenula kako u ovoj kompaniji razmišljaju o mogućnosti naplaćivanja Fejzbuka, no njen komentar svakako je zanimljiv i možda je na ovaj način htjela testirati javnost i medije i vidjeti njihove komentare o potencijalnoj plaćenoj verziji te mreže.

Nova mogućnost

Ako bi se jednom u budućnosti zaista odlučili na ovakav potez, to ne bi značio kraj dosadašnjeg Fejzbuka, već bi samo svim korisnicima dali još jednu novu mogućnost korištenja ove mreže, dok bi zadržali i trenutni model u kojem je njeno korištenje besplatno, ali se njihovi podaci iskorištavaju za oglašavanje.

Da bi na plaćenje Fejzbuka mnogi bili spremni, ako bi to značilo ukidanje oglasa pokazao je i Steve Wozniak, suosnivač Applea, koji je obrisao podatke sa svog Fejzbuka, ali i rekao kako bi ga nastavio koristiti pod određenim uslovima.

Iznenadilo me kad samo vidio koliko oglašivačkih kategorija i koliko oglašivača sam morao izbrisati, jednog po jednog. Oglasi i spam su loše stvari nad kojima nemamo kontrolu. Ni transparentnost, rekao je Wozniak te dodao kako bi radije platio za korištenje Fejzbuka nego da se njegovi lični podaci koriste za oglašavanje.

Trenutno razdoblje najosjetljivije je za Fejzbuk i svi su ga problemi koštali desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti, ali i potpunog gubitka povjerenja korisnika. Ipak, čini se kako su se ljudi toliko vezali uz ovu mrežu te im je njeno korištenje postala tolika navika da, iako možda neće oprostiti Zakerbergu i ekipi način na koji se odnose s njihovim podacima, većina njih i dalje koristi i, čini se, koristit će ovu mrežu kao i prije.

(Nezavisne novine)