Cvijanović: Uskoro povećanje minimalne plate na 405 KM!

08:05, 09.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da budžet može podnijeti izdvajanje za povećanje penzija, koje će ga za posljednja tri mjeseca u ovoj godini koštati oko 7,2 miliona KM, kao i za naknade nezaposlenim porodiljama, te najavila povećanje minimalne plate.

"Nismo se upustili u priču o povećanju penzija napamet, nego na osnovu određene računice. Zato smo i rekli da je realno da u ovoj godini to bude tri odsto od oktobarske penzije. Takvu odluku donijeli smo na prošloj sjednici Vlade. Drugi dio će ići sljedeće godine, mislim da je realno da to bude u drugom kvartalu", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ranije najavljeno da će se povećanje penzija od ukupno pet odsto dogoditi u dva koraka, te da nije prvi put da se pribjegava takvoj formuli.

Ona je saglasna da su to mali pomaci, mali rast, ali je ukazala na važnost opredjeljenja Vlade da se kreće tim putem.

Prema njenim riječima, povećanje penzije za posljednja tri mjeseca u ovoj godini dodatno će budžet koštati oko 7,2 miliona KM, ali to budžet može da podnese.

"Mi se ne bismo odlučili za takav korak da nismo izračunali da je to moguće. Što se tiče opozicije, oni godinama govore da je budžet pred kolapsom ili u kolapsu, godinama predviđaju da neće biti plata ni penzija ni socijalnih davanja, a sve to teče uredno bez ikakvih problema. Pritom smo uspjeli da povećavamo penzije, da obezbjeđujemo izvršenje nekih obaveza", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je visina prosječne penzije za puni radni staž 500 KM, a ne 300 KM, ali da je slabost sistema u tome što je samo osam odsto penzionera koji su na osnovu punog radnog staža otišli u penziju.

"To je jedna od nekoliko ranjivih stvari u okviru penzionog sistema. Pri tome moramo da znamo da ni svi penzioneri nisu istog materijalnog statusa", naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izjavila je i da će izdvajanja za naknade za nezaposlene porodilje predstavljati dodatno izdvajanje iz budžeta, ali da je i to ukalkulisano.

Ona je napomenula da je željela da ta mjera bude uvedena od početka ove godine, ali je splet okolnosti doveo do toga da će to ići od 2018. godine.

"Mislim da je to dobra mjera. Ali isto tako, da nije bilo blokada na nivou Sarajeva i uskraćivanja sredstava ta bi mjera sigurno bila u funkciji od januara ove godine. To znači da bi naše nezaposlene porodilje već deset mjeseci uživale jednu takvu privilegiju", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je kriterijum, za sada, da to bude nezaposlena porodilja, jer je prioritetni cilj da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih majki.

"Na neki način to bi trebalo da predstavlja stimulans majkama koje su nezaposlene, imaju potomstvo, da u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci dobijaju ovakvu vrstu podrške. I opredijeljeni smo za to", naglasila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske naglašava da se za tu mjeru može reći da predstavlja jednu od pronatalitetnih, a da se kriterijumi mogu širiti tek kada bude izrađena pouzdana socijalna karta.

Ona je ponovila da će nezaposlene porodilje primati mjesečnu naknadu u visini najniže plate, što implicira da će se i ona povećati, što bi građani veoma brzo mogli da očekuju.

"To je naše opredjeljenje za sljedeću godinu. To je jedna od mjera koje su predviđene. Moramo ići dalje na povećanje minimalne plate", rekla je Cvijanovićeva i dodala da bi ona trebalo da bude 405 KM.

(Srna)