Cvijanović u Sofiji: Neriješena politička pitanja otežavaju ekonomsku saradnju

16:55, 17.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u Sofiji na skupu u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana da su zemlje regiona suočene sa brojnim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim izazovima, te da neriješena politička pitanja u velikoj mjeri otežavaju preduzimanje zajedničkih aktivnosti na polju ekonomske saradnje.

Cvijanovićeva je dodala da je neophodno ojačati svijest o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, kao i o punopravnom članstvu u EU kao realnoj opciji, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Premijer Srpske je naglasila da je, uz podršku EU, u BiH definisana Reformska agenda, koja je podloga za koordinisano i efikasno sprovođenje reformskih aktivnosti na svim nivoima vlasti.

Vlada Republike Srpske, istakla je Cvijanovićeva, koncentrisana je na razvojne i reformske procese, te da o tome najbolje svjedoče makroekonomski pokazatelji i kontinuiran ekonomski rast.

Ona je naglasila da je u protekle dvije godine Republika Srpska zabilježila najveći rast BDP-a u regionu, ostvarila rekordan nivo pokrivenosti uvoza izvozom, kao i broja zaposlenih.

Cvijanovićeva je danas učestvovala na skupu "Strateški dijalog za zapadni Balkan" koji je, u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u Sofiji, organizovao Svjetski ekonomski forum.

Na skupu su učestvovali predsjednici vlada, ministri i drugi zvaničnici balkanskih zemalja, kao i predstavnici međunarodnih ekonomskih i finansijskih institucija.

(Srna)