Cvijanović u Italiji: Srpska stabilan i jedini funkcionalan nivo vlasti u BiH

15:09, 12.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je tokom današnjeg predavanja na Univerzitetu u Teramu u Italiji da je Srpska najbolje organizovan, stabilan i jedini funkcionalan nivo vlasti u BiH.

Cvijanovićeva je tokom predavanja o temi "Republika Srpska u dejtonskom ustavnom okviru" naglasila da je Vlada Srpske skoncentrisana na razvojne i reformske procese koji će donijeti ekonomski prosperitet, investicije i zapošljavanje, te da o tome najbolje svjedoče makroekonomski pokazatelji i kontinuiran ekonomski rast.

cvijanovic1

Ona je istakla da je Srpska posvećena očuvanju mira, evropskom putu i regionalnoj saradnji, ali da će, kao i do sada, odlučno insistirati na poštovanju slova Dejtonskog sporazuma i očuvanju svojih Ustavom zagarantovanih nadležnosti, saopšteno je Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

zeljka peskara

Cvijanovićeva je navela da je Dejtonski sporazum, koji je zaustavio oružani sukob, te uspostavio ustavni i politički sistem u BiH, verifikovao Republiku Srpsku, priznajući joj visok stepen autonomije i puni institucionalni okvir koji je Srpska unijela u dejtonsku BiH.

Ona je izrazila žaljenje što nije došlo do jačanja povjerenja među narodima u BiH, dodavši da jednostrani potezi političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice u pravcu redefinisanja dejtonskog ustavnog poretka nisu učinili BiH ni boljom, niti efikasnijom, već naprotiv.

zeljka peskara1

U uvodu predavanja premijer Srpske je podsjetila da je Italija nakon Drugog svjetskog rata, davne 1947. godine, donijela Ustav kojim je uvažila lokalne identitete i uspostavila adekvatnu raspodjelu nadležnosti između centralne vlasti i regija.

Cvijanovićeva je studente upoznala o mirovnim inicijativama koje su prethodile Dejtonskom sporazumu, te konstatovala da je svaka od njih upućivala na potrebu uspostavljanja decentralizovane državne strukture u skladu sa interesima i identitetima sva tri konstitutivna naroda.

Ona je podsjetila da je Ustav BiH sadržan u Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i naglasila da to dovoljno govori o značaju ovog sporazuma za funkcionisanje države i njenih institucija.

cvijanovic

Osim studenata, predavanju su prisustvovali rektor Univerziteta Teramo Luciano Damiko, dekan Fakulteta političkih nauka Paolo Savareze, prefekt grada Teramo Gabriela Patrici, te brojni profesori Univerziteta Teramo.

Nakon predavanja Cvijanovićeva, rektor Univeziteta Teramo, dekani, profesori i studenti nastavili su razgovore na ručku u studenstkoj menzi, navodi se u saopštenju.

(Srna)