Cvijanović: Presuda pokazuje da bi bilo opravdano održati referendum

12:42, 09.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je nakon oslobađajuće presude komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću nestalo posljednje zrno povjerenja u rad pravosuđa BiH.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je ova presuda Suda BiH katastrofalna, skandalozna i sramotna, donesena uprkos svim svjedocima i dokazima koje ne posjeduju samo pravosudne institucije BiH, već i mnogi stranci, strane službe i ambasade u BiH.

"Ako je nešto i bilo od povjerenja i nade /u pravosuđe BiH/, ne vjerujem da više može postojati. Ovo samo pokazuje da bi bilo sasvim opravdano da se održe razni referendumi, uključujući i onaj o Sudu i Tužilaštvu BiH", poručila je Cvijanovićeva nakon što je Sud BiH danas prvostepeno oslobodio Orića i pripadnika takozvaneArmije BiH Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Na pitanje da li je nakon ove presude vrijeme za jedinstvo vlasti i opozicije u Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je za to vrijeme bilo i prije.

"Bilo je vrijeme da se razgovara o mnogim krupnim temama, ali očito da je nedostatak te komunikacije između ljudi iz Srpske koji su u vlasti na nivou BiH i nas na vlasti u Srpskoj učinio poroznom situaciju u mnogim segmentima, zbog čega se i dešavaju mnoge stvari", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da postoji potreba za dijalog političkih faktora i nakon nedavnog poziva ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Igora Crnadka, ali da isti kasni bar tri godine.

"U ove tri godine, otkako su oni na vlasti /na nivou BiH/, nije bilo stvarnog kontakta, a mislim da je trebalo, jer su mnoge stvari zablokirane s obzirom na to da nije bilo komunikacije. Da ne govorimo koliko je stvari pogrešno urađeno zbog nedostatka komunikacije", navela je Cvijanovićeva.

(Srna)