Cvijanović: Prestati sa optužbama na račun Republike Srpske

17:23, 06.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da svaki nivo vlasti treba da preuzme odgovornost za svoje obaveze u okviru reformskih procesa i da se prestane optuživati Srpska, koja ih je odavno ispunila.

Cvijanovićeva je rekla da niko nije zadovoljan napretkom BiH, iako su do prije nekoliko mjeseci predstavnici međunarodne zajednice govorili da BiH galopirajućim korakom ide prema EU.

"Onda su se probudili i shvatili da treba da se suoče sa realnošću i markiraju one koji su krivi za zastoj", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci komentarišući izjavu komesara za proširenje i politiku susjedstva EU Јohanesa Hana da bi lideri u BiH trebalo da se okrenu Reformskoj agendi.

Ona je podsjetila da je Srpska još prije 10 mjeseci završila sve svoje obaveze u okviru reformskih procesa i Reformske agende, kao i sporazuma sa međunarodnim finansijskim organizacijama, što drugi nivoi vlasti nisu uradili.

"Imate ispregovarane razne aranžmane koji se odnose, recimo, na programe Svjetske banke, a koji se mjesecima 'kisele' u Parlamentarnoj skupštini BiH samo zato što se neko nije udostojio da ratifikuje takve sporazume, iako su entiteti sve ispregovarali i dogovorili", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je kamen spoticanja zakon o akcizama, ali i neki zakoni koji su u vezi sa nivoom BiH.
"Za svaki neuspjeh na nivou BiH, posebno koji dolazi od predstavnika SDA, oni nađu neku dežurnu adresu koja se zove Republika Srpska. Mogla bih da im predložim i savjetujem da se bave više svojim poslovima, da u okviru koalicije koju imaju pokušaju da nađu rješenja i da nema potrebe da upućuju bilo kakve strelice prema Srpskoj, jer smo trenutno priznati i prepoznati kao neko ko je izvršio svoje obaveze", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je još jednom pozvala predstavnike vlasti na nivou BiH da preuzmu odgovornost, obezbijede dovoljno glasova za sve što treba izglasati i da odrade svoje dio posla.

(Srna)