Cvijanović: Ključ uspjeha bolja koordinacija svih u okviru BiH

12:00, 06.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da u BiH ne postoji potreban nivo razmumijevanja između naroda, a tome su doprinijeli i pojedini međunarodni predstavnici svojom tendencioznom politikom usmjerenom protiv Republike Srpske.

Cijanovićeva je za francusku TV Liberte istakla da je ključ uspjeha bolja koordinacija svih u okviru BiH, a ne nametanje rješenja koja bi ugušila nečiju autonomiju zarad jake centralne vlasti.

"Onda kad razumijemo da svako treba da ima svoj prostor za disanje u okviru BiH i budemo se na taj način ponašali prema BiH, onda ćemo bolje razumjeti stvari i donositi bolja rješenja", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je politika Vlade Srpske mir i stabilnost, koji su osnov za budući ekonomski razvoj, prenosi RTRS.

"Moram reći da smo mi bili izloženi strašnim pritiscima, ne samo političkim, nego i finansijskim i ekonomskim. Moramo da razumijemo da smo mi, i pored pritisaka koji su dolazili iz političkog Sarajeva i iz dijelova međunarodne zajednice, upravo time što smo usmjereni da jačamo Republiku, uspjevali da bilježimo dobre rezultate", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je privrednu aktivnost u Republici Srpskoj danas mnogo lakše i jednostavnije pokrenuti nego u Federaciji BiH, podsjetivši da za tri dana, na jednom mjestu, svaki potencijalni privrednik može pokrenuti svoju kompaniju, a da će modernizacija ovog procesa biti nastavljena i dalje.

Predsjednik Vlade Srpske je napomenula da je tokom njenog petogodišnjeg mandata bilo teških situacija po Republiku Srpsku, poput one 2014. za vrijeme velikih poplava.

Ona je ocijenila da je brzina obnove pokazala moć Srpske, ali i njenih institucija, dodavši da je Vlada Srpske otvorena i spremna za saradnju.

"Mislim da smo mnogo uradili i ne želim da zvučim naivno. Biće još mnogo izazova pred Republikom Srpskom u narednom periodu, ali postizaćemo dobre rezultate. Kad kažem da sam zadovoljna sa posljednje dvije godine, to je definitivno jer smo nakon tih izazova uspjeli da bilježimo odlične rezultate, a i 2018. pokazuje takav trend", naglasila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da Srpska bilježi rekordne pokazatelje kada je riječ o zaposlenosti i pokrivenosti uvoza izvozom.

Govoreći o nedavno održanom Forumu dijaspore u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla da vidi ogromne mogućnosti i potencijale u saradnji sa našim ljudima širom svijeta.

(Srna)