Cvijanović: Isplata klirinškog duga u novcu - zasluga predsjednika i Vlade Srpske

21:07, 08.08.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je, povodom današnje izjave ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, istakla da je novac od klirinškog duga Rusije stigao zahvaljujući Ruskoj Federaciji i da je Vlada Srpske jedini nivo vlasti koji je Rusima zahvalio za tu odluku, iako su svi u BiH primaoci tih sredstava.

Što se tiče doprinosa ministra Crnadka i Savjeta ministara da se kliring isplati u novcu, a ne u robi, kao što je bio slučaj sa drugim zemljama, Cvijanovićeva je navela da zasluge pripadaju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Republike Srpske i Predstavništvu Republike Srpske u Rusiji.

"Onda kada smo mi o tome pregovarali, Crnadak i njegovi drugari nisu ni znali šta je klirinški dug i kako je isplaćivan. Po već ustaljenom obrascu, njima je jedino `dopalo` da se slikaju i pripisuju sebi zasluge koje im ne pripadaju", ocijenila je premijer Srpske.

Govoreći o ostalim konstatacijama koje je iznio Crnadak, Cvijanovićeva je ocijenila da one ne zaslužuju komentar.

"To je isprazna priča ispraznih pozera. Jedina šteta koju nisu učinili građanima Srpske, vršeći vlast u Sarajevu, bila je ona koju nisu bili u prilici da naprave, a svugdje gdje je bila prilika, svojski su se trudili da zadaju udarac institucijama Srpske i njenim građanima. Na čemu to onda treba zahvaliti ministru Crnatku?", upitala se Cvijanovićeva, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je sramotno da premijer Srpske Željka Cvijanović i danas optužuje i etiketira srpske predstavnike u Savjetu ministara, u danu kada je trebalo da kaže "hvala" jer je danas u BiH stigao novac od klirinškog duga Ruske Federacije.

Crnadak je dodao da će od tog novca, na osnovu sporazuma koji je postigao aktuelni Savjet ministara, oko 60 miliona KM pripasti Republici Srpskoj.

(Srna)