Cvijanović: Hrabrije protiv sive ekonomije i rada na crno

12:03, 09.12.2015.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da Vlada neće odustati od koncepta borbe protiv sive ekonomije, a stvar dogovora je kako će izgledati pojedina rješenja.

Na pitanje Srne da prokomentariše činjenicu da je Vlada povukla set zakona iz oblasti borbe protiv sive ekonomije jer neki od njih nisu dobili potrebnu podršku na skupštinskom Odboru za privredu i finansije, Cvijanovićeva je rekla da će nejasnoće i eventualne zamjerke u vezi sa tim zakonima biti otklonjene narednih dana kroz dodatne konsultacije.

"Postignuta je potpuna saglasnost socijalnih partnera - Vlade, Sindikata i poslodavaca da se mora hrabrije ući u borbu protiv sive ekonomije i rada na crno, te ojačati rad kontrolnih organa", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se na konsultacijama u vezi sa ekonomskom politikom za 2016. godinu čak pominjala i brojka od oko 40.000 neprijavljenih radnika.

"Tome treba dodati i ogroman broj onih kojima se obaveze prijavljuju na minimalnu platu, a postoji opravdan razlog za sumnju da dio plate dobijaju u gotovini. Kako će se izvršavati osnovne funkcije sistema, puniti budžet i fondovi socijalne sigurnosti ako se ne uplaćuju porezi i doprinosi? Svi pričamo kako želimo stabilne plate i veće penzije, hoćemo redovnu isplatu socijalnih davanja i subvencija iz budžeta, ali ne pričamo o devijantnim pojavama koje to sprečavaju", naglasila je premijer Srpske.

Ona je istakla da je borba protiv sive ekonomije jedan od ključnih elemenata ekonomske politike Vlade Srpske i izrazila uvjerenje da će Republika Srpska uskoro imati i zakone koji će tu borbu osnažiti.