Cvijanović: Da li će opozicija zviždati i za "porodiljsku platu"

21:20, 20.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Srpska izlazi iz teškog perioda ekonomske krize, koji je trajao nekoliko godina, te da su sistem i budžet Republike stabilizovani.

Cvijanovićeva je rekla da o tome evidentno govori sposobnost da se obaveze izvršavaju puno bolje i brže nego ranije i da se došlo u neku fazu koja je stabilnija.

Ona je dodala da bi stanje bilo daleko bolje da su u Srpsku stigla sredstva po raznim osnovama, koja je zaustavljala opozicija i koja je kriva što se nisu dobila ta sredstva.

"Ipak, u prošloj godini zabilježili smo rast BDP-a od 3,5 odsto, iako su projekcije bile da će to maksimalno biti 2,9 odsto. Dakle, prebacili smo plan i to je više nego u bilo kojoj zemlji u regiji, gdje je bilježen manji rast - u Srbiji 2,8, Makedoniji 2,4, FBiH 2,9, Sloveniji 3,1, Hrvatskoj tri odsto... Mi smo tu napravili iskorak", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je za Radio Republike Srpske navela da se bilježe rekordi u pogledu zaposlenih u Srpskoj, čiji broj u ovoj godini prelazi 260.000.

"Imamo najniži broj nezaposlenih otkako se mjeri i svi ovi makroekonomski pokazatelji upućuju na to da se Srpska oporavlja i ide uzlaznom linijom", dodala je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da to "nipošto ne znači da time treba da budemo zadovoljni, već da to posmatramo kao dobru i zdravu osnovu da gradimo sistem i unapređujemo situaciju".

Ona je rekla da je sa Svjetskom bankom napravljen program podrške zapošljavanju, prilikom čega bi se mogli refundirati troškovi za poreze i doprinose novozaposlenih radnika, što je, nažalost, zaustavljeno u parlamentu BiH i predugo čeka na ratifikaciju.

Cvijanovićeva je navela da se sa velikim problemom odlaska mladih suočavaju sve zemlje regiona.

"I stručan i nestručan kadar odlazi iz svih ovih zemalja. I u Hrvatskoj imate ogromnu migraciju radnika, iako je ta zemlja član EU. Moramo da na sve načine obezbijedimo podršku za dodatno zapošljavanje nakon što smo nekada, suočeni sa velikim udarima ekonomske krize, govorili da je prioritetno sačuvati radna mjesta", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se pri tome mora uvesti više reda i odgovornosti u sistem, te da o napretku na tom planu govore podaci da su prihodi i njihova naplata daleko bolji nego lani, odnosno da su viši od 100 miliona KM.

"Moramo smanjiti nivo varanja institucija i uvesti više reda. Obaveze moraju da se uplaćuju i sistem mora da reaguje", poručila je premijer Srpske.

Ona je rekla da je puno bolja situacija i u zdravstvu Srpske, jer ranije zdravstvene ustanove mahom nisu plaćale svoje obaveze.

"Sada to radi većina njih. Tu imamo krupne izazove, ali rješavamo ih polako i postepeno", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, danas se niko ne bavi dugovanjima po osnovu kolektivnih ugovora prema budžetskim korisnicima, jer je Vlada napravila određeni sporazum sa sindikalcima, čime su iščićene stare obaveze.

"Sada u ratama raščišćavamo obaveze koje se odnose na 2016. godinu, a tekuće obaveze se redovno plaćaju", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da postaje zanimljivo kako je u medijima tema samo loša, a ne dobra vijest, iako povećanja, ma kako bila mala, pokazuju da Srpska stoji na svojim nogama.

"Išli smo u dodatno povećanje penzija od tri odsto, dodaćemo još dva odsto, a prethodno smo penzije povećali 11 i po odsto. Prvi smo reagovali u regiji kada je bila suša i definisali određene mjere", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da Vlada Federacije BiH o posljedicama suše još ozbiljno ni ne priča.

"Kod nas /u Srpskoj/ je sve problem, a u FBiH ništa nije problem... Zar nije dobra vijest da se agrarni budžet redovno izvršava i da smo operativnom učinili odluku da se još pet miliona KM stavi kao podrška jesenjoj sjetvi? Zar nije dobra vijest da će na raspolaganju biti pet miliona KM za sisteme za navodnjavanje", upitala je Cvijanovićeva.

Ona je upitala zar nije sjajna vijest da Vlada uopšte nije potrošila sredstva, odnosno nekih 60 miliona KM, od ruskog klirinškog duga.

"Rekli smo da taj novac uopšte nećemo provući kroz redovnu budžetsku potrošnju i da želimo da iz toga finansiramo strateške projekte o kojima će Vlada donositi pojedinačne odluke. Jedan od pomenutih projekata je pet miliona KM za sisteme za navodnjavanje. U svim oblastima će biti definisani još neki projekti i do kraja godine ćemo s tim u vezi sigurno donijeti, ako ništa, jedan akcioni plan", najavila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nije bilo smanjivanja primanja i ukidanja i oduzimanja prava /budžetskim korisnicima/, te da je dobra i sjajna mjera da nezaposlene porodilje iz Srpske u narednom periodu dobiju svoju "porodiljsku platu" ili naknadu od 405 KM.

"Naš prioritet je da zaštitimo i nezaposlenu porodilju. Naravno da postoje razlike između nezaposlene porodilje koja nema potrebu da radi i ima kućni budžet od nekoliko hiljada KM, i onih porodilja iz porodica u kojima je malo ko zaposlen. Tu ćemo morati da definišemo određene stvari, iako prioritet nije bio da se utvrđuju cenzusi, već da se pokaže da štitimo i vodimo računa i o nezaposlenim porodiljama. Mi ćemo tu mjeru realizovati", poručila je premijer Srpske.

Ona je u kontekstu nedavne opstrukcije rada Narodne skupštine, upitala opoziciju da li će ponovo zviždati i da li će raditi na tome da ne dozvole da se u parlamentu usvoji pomenuta mjera zaštite porodilja.

"Neka na vrijeme kažu da li će tamo ići, zviždati i opstruisati parlament i spriječavati nas da donesemo taj zakon. Možda se njima ne sviđa da porodilje dobijaju po 405 KM. Neka ih porodilje pitaju da li će u parlamentu zviždati ili podržati tu mjeru", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je optimista, te da je Srpska na dobrom putu i da bilježi napredak uprkos svim blokadama, nesređenosti BiH, nepoštivanju dogovora od strane partnera iz Sarajeva i nemogućnosti da se sa opozicijom definiše zajednički teren za rad na ekonomskim stvarima.

Cvijanovićeva je poručila da se institucije Srpske moraju čuvati i funkcionisati, te da se mora voditi briga o građanima.

"Oni moraju znati da je Srpska jedino mjesto koje im garantuje normalan opstanak", naglasila je premijer Srpske.

(Srna)