Cvijanović: Adekvatan zakonski okvir za uređenje dobrovoljnih penzijskih fondova

13:14, 18.05.2017.
Thumbnail

U Republici Srpskoj postoji adekvatan zakonski okvir kojim se uređuje organizovanje i upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, te djelatnost i obaveze Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, čiji se početak rada očekuje u narednih nekoliko mjeseci, istaknuto je danas na sastanku predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović i predstavnika ovog društva.

Na sastanku je naglašeno da osnivanje dobrovoljnog penzijskog fonda generiše niz pozitivnih efekata među kojima je i pružanje mogućnosti građanima u Srpskoj da dodatno štede da bi, osim redovne penzije, primali i penziju iz dobrovoljnog penzijskog fonda, dok će benefite od dobrovoljnog penzijskog osiguranja imati i poslodavci kroz različite vidove olakšica.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, izražena je opredijeljenost da Vlada Srpske pruži institucionalnu podršku radu dobrovoljnog penzijskog fonda imajući u vidu značaj njegovog osnivanja i reference institucija koje su njegovi suosnivači.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o praksama koje su uspostavljene u regionu u vezi sa funkcionisanjem dobrovoljnih penzijskih osiguranja, te stepenu razvijenosti drugog i trećeg stuba penzijskog osiguranja u zemljama okruženja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Predstavnici Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom u Republici Srpskoj, informisali su Cvijanovićevu da je nedavno u Banjaluci održana osnivačka skupština Društva, te izrazili uvjerenje da će poslodavci u Srpskoj prepoznati značaj dobrovoljnog penzijskog osiguranja jer je riječ o dugoročnom projetku usmjerenom ka unapređenju penzijskog sistema.

Društvo za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom u Republici Srpskoj je prvo takve vrste u BiH, čiji su osnivači Penzijski rezervni fond Republike Srpske, Evropska banka za obnovu i razvoj i Skupna pokojninska družba iz Slovenije.

(Srna)