Čubrilović: Rusija čvrsto stoji uz Srpsku

14:44, 28.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Sankt Peterburgu da nijedan predstavnik Srpske neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji, dok je predsjednik Zakonodavne skupštine ovog grada Vjačeslav Makarov poručio da Rusija čvrsto stoji uz Srpsku i da u to niko ne treba da sumnja.

Čubrilović je zahvalio Ruskoj Federaciji za politički korektan stav prema BiH i podsjetio da je na teritoriji Republike Srpske, kao znak te zahvalnosti, izgrađen spomenik nekadašnjem ambasadoru Ruske Federacije u Savjetu bezbjednosti UN Vitaliju Čurkinu.

Na sastanku sa Makarovim, Čubrilović je ocijenio da su odnosi administracija dva parlamenta odlični i naglasio da je veoma zadovoljan dinamikom saradnje u skladu sa potpisanim protokolom, te da očekuje unapređenje saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

Čubrilović je zahvalio Makarovu na pozivu da delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvuje proslavi povodom obilježavanja 315 godina Sankt Peterburga, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Imamo čast da prisustvujemo ovoj fascinantnoj svečanosti, kao i brojnim manifestacijama koje su je pratile. Poslije Beograda, nama je Sankt Peterburg najbliži grad na svijetu i nadam se da će tako i ostati", rekao je Čubrilović.

Makarov je zahvalio Čubriloviću što je svojim prisustvom uveličao proslavu Dana Sankt Peterburga, te zahvalio i za veliko prijateljstvo Republike Srpske prema Sankt Peterburgu i Ruskoj Federaciji.

Nakon sastanka, predstavnici dva parlamenta su razmijenili poklone. Čubrilović je poklonio Makarovu ikonu Svetog Stefana, zaštitnika Republike Srpske.

Čubrilović se upisao u Knjigu utisaka u Zakonodavnoj skupštini Sankt Peterburga u koju se upisuju počasni gosti.

On predvodi delegaciju Narodne skupštine Republike Srpske koja, na poziv Makarova, prisustvuje svečanostima obilježavanja Dana grada Sankt Peterburga.

Proslava Dana grada je drugi najvažniji praznik u Sankt Peterburgu nakon obilježavanja Dana pobjede koja je ove godine obilježena nizom manifestacija, kulturnih događaja i koncerata.

(Srna)