Crnadak za ATV: EU uvažava stav i poziciju Srpske

23:14, 08.05.2018.
Thumbnail

Republika Srpska danas ima najbolju međunarodnu poziciju od svog nastanka i nije to ničija zasluga posebno, već zasluga svih koji su tome dali svoj doprinos, istakao je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH gostujući u Večernjim vijestima ATV-a.

Crnadak je prenio utiske sa sastanka ambasadora u Banjaluci i ocijenio kao veoma pozitivno to što je jedan takav samit izmješten iz Sarajeva i održan u najvećem gradu Srpske.

"Ovo je na neki način pobjeda Republike Srpske i sada je svima jasno, a i ja sam se trudio da svima u svijetu objasnim da nema nikakvog ozbiljnog pomaka naprijed, na putu ka evropskim integracijama, bez stava i jasne pozicije Republike Srpske", kaže ministar.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku ambasadora u Banjaluci to je na neki način i potvrđeno budući da je jedan od zaključaka koji su se mogli čuti i taj da je stub evrointegracija da svaki dio vlasti u BiH, od lokalne do državnog nivoa da svoj doprinos u tim naporima.

"Sada nam slijedi mišljenje Evropske komisije i konačna odluka o kandidatskom statusu. Očekujem da će se to desiti krajem ove godine ili, najkasnije, početkom naredne godine. Poslije toga, sve što zatim slijedi, objektivno će biti na Federaciji BiH i Republici Srpskoj", ukazuje Crnadak.

Ministar je naglasio i važnost uspostavljanja mehanizma koordinacije na kojem je naročito insistirala Srpska i istakao da je to veliki zajednički uspjeh. Prema njegovim riječima, Evropa ima strpljenja za BiH, ali jasno je da je najveći posao na domaćim snagama ukoliko zaista žele pristupanje Evropskoj uniji.

"Mislim da imamo dobar prostor za napredak i da je lopta sada u našem dvorištu", slikovito se izrazio ministar i konstatovao da više ne očekuje zastoj kakav je bio od 2007. do 2015. godine koji je na putu evrointegracija opisao kao veliku rupu za BiH.

Crnadak je uvjeren da takvih zastoja više neće biti, da će BiH na evropskom putu dobiti na ubrzanju i da je dobro što su ambasadori bili u Banjaluci, te da je pozitivno i to što se njemačka kancelarka veoma zanima za evropski put BiH o kojem je do sada, kako ministar ističe, pokazala izuzetnu informisanost.

"To što je Njemačka zainteresovana za nas je dobro, a Angela Merkel ostvaruje kontakte i sa liderima drugih zemalja pred veliki samit u Sofiji od kojeg svi imamo velika očekivanja", kaže Crnadak.

Ministar je još konstatovao da Bosni i Hercegovini nedostaje vladavine prava i izrazio očekivanje da će i to biti brzo prevaziđeno.

"Očekujem da ćemo svi biti dovoljno pametni da ubrzamo napredak u evrointegracijama i da iskoristimo i napredak zemalja u regionu na putu ka EU, jer ovdašnji narod najviše zaslužuje bolje plate, penzije, više investicija i generalno jedno poštenije društvo", zaključio je Crnadak.

(ATV)