Crnadak: Izetbegovićeva intervencija bila suvišna

15:40, 07.12.2017.
Thumbnail

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je Srni da je intervencija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu bila suvišna i da je nepotrebno odvukla pažnju sa razgovora koji su bili otvoreni i korisni.

"Napravljen je solidan pomak u skoro svim pitanjima između BiH i Srbije, stepen međusobnog razumijevanja o pitanju razgraničenja je visok i Srbija se potpuno konstruktivno postavila prema problemu trase puta Beograd-Sarajevo", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, da nije bilo neplanirane intervencije na konferenciji za novinare posjeta bi, vjerovatno, bila ocijenjena veoma uspješnom, a ovako je dobila "jednu vrstu sjene".

"Ipak, nadam se da će nakon posjete Beogradu trend odnosa biti pozitivan i da će se BiH i po pitanju Kosova, koje je našim komšijama najvažnije, ubuduće postaviti još više dobrosusjedski i prijateljski", naveo je on.

Izetbegović je juče u Beogradu u toku konferencije za novinare na kojoj su govorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mimo protokola stao za govornicu i demantovao Čovića, koji je rekao da će BiH svoje stavove u vezi sa Kosovom prilagođavati stavu Srbije.

Izetbegović je tvrdio da je riječ o Čovićevom ličnom stavu, a ne Predsjedništva BiH.

(Srna)