Članovi Predsjedništva BiH u posjeti Srbiji 6. i 7. decembra

18:49, 14.11.2017.
Thumbnail

Članovi Predsjedništva BiH prihvatili su danas poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Srbiji 6. i 7. decembra.

Predsjedništvo BiH danas je primilo k znanju izvještaj Savjeta ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Iz Predsjedništva je saopšteno da je zadužen Savjet ministara da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, te vladama kantona i Vladom Brčko distrikta preduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz člana 1 Evropskoj komisiji.

Savjet ministara je zadužen da preduzme sve neophodne korake i za što skorije održavanje sjednice Kolegijuma za evropske integracije s ciljem rješavanja spornih pitanja iz odgovora na Upitnik Evropske komisije i o rezultatima obavijesti Predsjedništvo.

U saopštenju se navodi da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici primilo k znanju izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi sa ispunjavanjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

Predsjedništvo, kako se navodi, pripadnicima Oružanih snaga BiH odaje priznanje za izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadataka u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu.

Istaknuto je da svojim izvanrednim rezultatima kontingent Oružanih snaga BiH doprinosi jačanju ugleda i promociji BiH kao odgovorne članice međunarodne zajednice i pouzdanog partnera u operacijama podrške miru.

U ime Predsjedništva BiH priznanje će uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji u Avganistanu, koja će biti realizovana od 20. do 23. novembra.

Članovi Predsjedništva dali su saglasnost za otvaranje konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, sa sjedištem u Trebinju. Ova konzularna kancelarija, u okviru konzularnog područja, obuhvataće, osim Trebinja, i opštine LJubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, Istočni Mostar i Nevesinje.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju i informaciju o zvaničnoj posjeti delegacije Ministarstva odbrane BiH Austriji.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Sporazum između Savjeta ministara i Vlade Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, te Sporazum između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Kine o vojnoj pomoći za BiH.

Prihvaćen je i amandman na Sporazum o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom - BiH dva /2013/ i u vezi s drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u BiH, kao i Nota sporazum između Savjeta ministara i Vlade NJemačke o tehničkoj saradnji za 2014. godinu.

Odobreno je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi sa zajedničkim vojnim vježbama i obukom na teritoriji članica potpisnica Američko-jadranske povelje "A pet" i Protokola između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja i nauke Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Savjeta ministara i Vlade Makedonije u procesu pristupanja EU i Sporazuma o zajmu /Projekat podrške zapošljavanju/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.