Civilni sektor stao u odbranu Visokih Dečana

21:44, 26.05.2018.
Thumbnail

Trinaest nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije zahtijeva hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od nastavka nelegalne izgradnje magistralnog puta kroz zaštićenu zonu Manastira Visoki Dečani.

Apel je upućen međunarodnoj zajednici, Specijalnom predstavniku EU, OEBS-u, UNMIK-u, ambasadama SAD, Velike Britanije, NJemačke, Francuske i Italije da jasno osude ovakvo ponašanje kosovskih institucija i iskoriste sve poluge moći i uticaja da spriječe uništavanje srpske kulturne i vjerske baštine.

Nevladin sektor traži pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama, koji je, kako navode, donesen na insistiranje međunarodne zajednice da bi se zaštitila kulturna i identitetska baština.

Prema navodima nevladinog sektora, ovaj zakon je trebalo da doprinese upravo očuvanju najvažnijih spomenika kulture, u koje spadaju i Visoki Dečani kao jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine Uneska na Balkanu.

U saopštenju se navodi da privremena vlada u Prištini i njeno ministarstvo infrastrukture podrškom izgradnji ovog puta poručuju da institucije nisu posvećene izgradnji povjerenja na Kosovu niti zaštiti prava vjerskih zajednica.

Civilni sektor pozvao je institucije u Prištini da odustanu od ovako pogubnog ponašanja i vrate se na put dijaloga sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve, te da poštuju preuzete obaveze i obećanja da neće graditi put kroz zaštićenu zonu Manastira Visoki Dečani.

Nevladine organizacije pozvale su sve organizacije i institucije koje se predstavljaju kao čuvari civilizacijskih i građanskih vrijednosti, posebno albanske kolege iz civilnog društva, da osude ovakvo ponašanje vlade u Prištini i zaštite Visoke Dečane kao najvažniji spomenik kulturne baštine Uneska.

(Srna)