Civilni invalidi i borci nezadovoljni usvojenim budžetom

20:18, 14.12.2017.
Thumbnail

Dan nakon usvajanja budžeta, invalidi i borci traže svoja prava. Civilna lica sa invaliditetom poručuju da su posljednja rupa na svirali i da su ljuti na Vladu kojoj su godinu dana slali prjedloge i sugestije, a na kraju su, kažu, ostali kratkih rukava.

“U budžetu niste mogli vidjeti planirane stavke koje smo tražili od Vlade. Unazad cijelu 2017-u godinu gdje smo tražili uvođenje invalidnine za civilna lica sa invaliditetom, uvođenje prava na roditelja, njegovatelja, no međutim vi to ne možete vidjeti”, kazala je Gospava Rađen Radić, predsjednik Upravnog odbora Koordinacionog odbora invalidskih organizacija RS.

Iz  Koordinacionog odbora invalidskih organizacija kažu da neće sjediti skrštenih ruku. Definisanje platforme, jedinstvo i novi zahtjevi za povećanje invalidnina - na tome će, tvrde, insiistirati i dogodine. Ni borci nisu zadovoljni, pa traže dodatne konsultacije u Vladi. Status  3.500 boraca koji nemaju ni staža ni osiguranja nije riješen, i na tome, kažu, neće ostati.

“Mi smo u skladu sa tim, zatražili danas od predsjednika Odbora za boračko imovinsku zaštitu NSRS posebnu sjednicu tog odbora, a mislim da će biti zakazana krajem ovog mjeseca, tematska sjdnica dakle, prava boraca,  porodica poginulih boraca i invalida. Nakon toga ćemo donijeti odluku o sazivanju srpskog sabora”, rekao je Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Iz BORS-a su naredili svim organizacijama u Srpskoj da pripreme evidenciju boraca koji će se odazvati saboru. Civilni invalidi planiraju tišu, ali, tvrde, ništa manje ozbiljnu borbu za svoja prava.