Cerar prije ostavke spremio pismo protiv Hrvatske

17:33, 17.03.2018.
Thumbnail

Slovenija bi u petak trebalo da preda pismo Evropskoj komisiji sa prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici.

Predajom pisma trebalo bi da započne rok od tri mjeseca u kojem bi Evropska komisija trebalo da se izjasni da li će sama preuzeti ovaj slučaj, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Slovenačka vlada je u srijedu, na svojoj posljednjoj redovnoj sjednici prije ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom, ako to ne učini Evropska komisija i ako Hrvatska i dalje bude odlagala primjenu arbitražne odluke.

Sadržaj pisma je i dalje nepoznat javnosti, ali prema do sada otkrivenim informacijama, kako navodi zagrebački dnevnik, pismo sadrži opise konkretnih mjera kršenja evropskog prava, do kojeg dolazi zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju između dvije države.

Nakon što primi pismo, Evropska komisija će imati tri mjeseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke.

Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti sa radnjama pokretanja tužbe, prenosi "Jutarnji list".