Cekeri ponovo u modi: Srbija zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

16:12, 20.04.2018.
Thumbnail

Plastične kese odlaze u istoriju, a cekeri se silom prilika ponovo vraćaju u modu. Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa do kraja 2019. i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, potvrdili su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Iako nije članica EU, Srbija će od naredne godine primjeniti sve mjere nedavno usvojene Direktive o plastici, što znači da će maksimalna godišnja potrošnja kesa biti ograničena na 90 po osobi. Za sada ovo pravilo slijede samo države članice, međutim, u Ministarstvu su potvrdili da će Srbija takođe usvojiti ove smjernice, jer kao i EU, smatra da se problem može riješiti naplatom kesa.

"U stalnoj smo komunikaciji s velikim trgovinskim lancima, kao i nevladinim sektorom da bismo uticali na razvoj ekološke svijesti građana u vezi s ovim pitanjem - rekli su u Ministarstvu.

Kada se radi o velikim trgovinskim lancima u Srbij, većina njih očigledno pokušava da pronađe odgovarajući strategiju kojom bi pomogla očuvanje životne sredine, a da se trošak ekološke svijesti rasporedi na trgovce i kupce na adekvatan način. U Srbiji za sada jedino „Delez“ naplaćuje kese u svojim radnjama „Šop end go“, po cijeni od dva dinara.

Međutim, potrošači nisu oduševljeni ovakvom idejom, tvrdi prodavačica u jednom od marketa, jer, kako kaže, ne žele da na njima neko zarađuje.

"Kupci neće da plate, makar to bilo simbolična dva dinara, pa zasad, uglavnom, nose namirnice u rukama. Potrošačka kultura se teško menja, stoga je našim ljudima van svake pameti da plate ono što je do sada bilo badava - rekla je ona.

Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže da je apsolutno za smanjenje upotrebe plastičnih kesa, ali i za to da se kompletna plastika zamjeni ekološki i zdravstveno bezbjednom ambalažom.

"Nesporno je da je EU pošla od potrebe da se rješava problem zagađenja životne sredine kroz kampanju da se smanji upotreba plastičnih kesa. Posebno onih koje nisu biorazgradive. Srbija je dužna da primjenjuje evropsku regulativu na osnovu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. S druge strane, prije 10 godina Vranje je donijelo odluku da se plastične kese isključe iz upotrebe, ali tada nisu dobili podršku nadležnih državnih organa - navodi Bogosavljević i dodaje da niko nije organizovano preduzeo mere da se omogući potrošačima da imaju izbor u vezi sa cijelom pričom, ali im nije ponuđeno ni rešenje.

Činjenice

- Jedna kesa trgovce košta dinar

- Građani u Srbiji u prosjeku troše sedam kesa dnevno, odnosno, dvije milijarde kesa godišnje

- Godišnje se u Srbiji za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra

- U 35 zemalja sveta upotreba plastičnih kesa je potpuno zabranjena

- U Evropi je naplata kesa počela prije 15 godina - Kese, bačene samo u Beogradu, godišnje prekriju tri Srbije

Zakon će ubrzo biti donet

Radmila Šerović, načelnica odeljenja za upravljanje otpadom, kaže da će novi zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji bi trebalo jasno da propiše način uklanjanja i ograničenja upotrebe plastičnih kesa, biti donijet 2019.

- Ministarstvo zaštite životne sredine će tokom 2018. započeti izradu zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, a nove izmjene zakona izvršiće se po uzoru na Direktivu o plastici EU, koja propisuje način smanjenja upotrebe plastičnih kesa - rekla je Šerovićeva, ali nije mogla da potvrdi da li će zakon podrazumevati i zabranu upotrebe kesa.

(Alo)