Čavka: SBB će i dalje biti dio napora da se u RS okupe predstavnici Bošnjaka

16:54, 19.01.2018.
Thumbnail

Šef Klub Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka (SBB) istakao je danas u Banjoj Luci da su nedavno održana dva sastanka na kojima su prisustvovali predstavnici bošnjačkih partija u RS.

On je rekao da je SBB bio dio tih sastanaka i pozdravio je konstruktivne razgovore.

" Prvi sastanak je organizovao Nezavisni blok, a drugi SDP. Savez za bolju budućnost BiH bio je dio ovih sastanaka koji su bili neophodni. Za razliku od mnogih drugih stranaka SBB je uvijek podržavao okupljanje probosanskih ideja u RS i nače učestvovanje u tim projektima nikada nije bilo uslovljeno pozicijama ili nekom drugom korišću", kazao je Čavka.

On je dodao da će SBB i dalje biti dio napora da se u RS okupe predstavnici Bošnjaka koji će prije svega raditi u interesu naroda koji ih je i birao.

"Savez za bolju budućnost je kao državotvorna stranka, na čelu sa Fahrudiniom Radončićem, državnički nastupila i prevazišli smo sve sukube i sva neslaganja u FBIH da bismo stali iza povratnika i naroda u manjem bh. entitetu. Stoga nećemo dozvoliti da bilo ko privatizuje okupljanje probosanske ideje u RS", kazao je Čavka.

Čavka ističe da će SBB podržati sve konstruktivne razgovore koji mogu da pomognu ljudima i koji neće biti tek prazna priča od koje povratnici u RS neće imati ništa.

"Naš zadatak je da zaustavimo sve veći odlazak mladih ljudi, ali i povratnika. Učinićemo sve da zaposlimo te ljude, jer je zapošljavanje ključ opstanka na ovim prostorima. Predstavnici povratnika u RS moraju da budu ljudi koji žive u tom bh. entitetu, čija djeca idu u škole u RS i koji su svaki dan uz svoj narod",  poručio je Čavka.

(ATV)