Čavić: Očekujemo podršku za premijersku poziciju

19:23, 13.05.2018.
Thumbnail

SDS i PDP imaju punu podršku NDP-a za funkcije predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. To poručuje lider stranke sa sjednice Glavnog odbora, a zauzvrat očekuje bezrezervnu podršku za njegov NDP za, praktično, ono što je ostalo.

"Prije svega treba prvo pobijediti i sve ovo o čemu govorimo je u funkciji pobjede. Predviđeno da će NDP dati kandidata za predsjednika Vlade ili predsjednika NSRS, ali to dolazi nakon izbora i mi vjerujemo da NDP ima dovoljno kapaciteta da ponudi u tom smislu adekvatna rješenja za obe pozicije", rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

Sve je definisano koalicionim sporazumom koji su stranke članice Saveza usaglasile i koji čeka ratifikaciju. U PDP-u i SDS-u uvjeravaju da NDP-ovci ne treba da brinu za podršku.

"Naš koalicioni partner NDP je veoma ozbiljna politička organizacija koja na čelu ima čovjeka na koga ne treba trošiti rečenice kada je kvalitet i ozbiljnost posla koji je obavljao i sad obavlja", istakao je VUkota Govedarica, lider SDS-a.

"Sasvim logično, normalno i razumno da treća stranka po snazi u SzP predloži jednog kandidata za jednu od dvije najvažnije pozicije u Republici Srpskoj predsjednika parlamenta ili Vlade", naglasio je Branisla Borenović, lider PDP-a.

Mimo ovih pozicija, iz NDP-a poručuju da su spremni da izađu samostalno na izbore kada su u pitanju parlamentarne liste. Potpredsjednik NDP-a, Zdravko Krsmanović, u posljednjih nekoliko dana nagovještavao je da u Savezu za promjene nešto ne štima. Ipak, izgleda da su koalicioni partneri na kraju uspjeli da se dogovore.

U NDP-u ne isključuju mogućnost i novih koalicija, priznajući da su ovih dana vodili razgovore sa pojedinim partijama, ali Čavić ne želi da otkrije sa kojima. Kaže, bolje je pokušati dogovoriti zajednički nastup nego da se rasipaju glasovi.