Čast za Banjaluku: "Mali dućan strave" u Dječijem pozorištu RS

17:16, 17.03.2017.
Thumbnail

Predstava sa rok muzikom šezdesetih, nizom komičnih likova i talentovanom mladom postavom iz Čikaga sigurno će oduševiti publiku svih uzrasta u Banjaluci.

Kako i ne bi kada originalni mjuzikl "Mali dućan strave", prvi put postavljen na Brodveju 1982. godine, gostuje u gradu na Vrbasu, u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Ogroman poduhvat, ali velika čast.

mala prodavnica uzasa 1

"To ne čudi ako se dolazi ovako po prvi put, to je istorijski dogadjaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nikada nije jedan američki mjuzikl, koliko je nama poznato, izveden, a ovo je mjuzikl koji je jako popularan, brodvejski. Ovdje dolazi 24 umjetnika. Mi ćemo im u nedjelju ponuditi, tada dolaze iz Zagreba da pogledaju i jednu našu predstavu 'Folklorna magija', da vide kako je to kod nas", izjavio je Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS.

mala prodavnica uzasa 4

Sama činjenica da ćemo gledati mjuzikl čiji su tvorci kompozitor i tekstopisac “Male sirene” i “Ljepotice i zvijeri”, dovoljno vam govori, kaže Bjelošević. Dodaje, kada su birali scene na kojima će izvoditi ovaj mjuzikl, odlučili su se za Dječije pozorište jer je tehnički najbolja. Ipak, još mnogo toga moralo se nabaviti.

"Ja mogu da pretpostavim da je presudno za ovaj izbor bila širina i dubina naše scene koja je najveća u Republici Srpskoj i jednim dijelom tehnička osposobljenost. Mada za ovaj veliki mjuzikl koji je uistinu zahtjevan, mi smo morali angažovati - pa i sama američka ambasada je pomogla - još tehničkih pomagala, u smislu svjetlosnih efekata, tonski. Ovo je mjuzikl koji se igra uživo. Svaki instrument mora da ima mikrofon", istakao je Bjelošević.

mala prodavnica uzasa 2

Dan poslije Banjaluke, mjuzikl će biti izveden u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje. 23. marta nastupaju u Narodnom pozorištu Mostar, a 24-og na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta.