Burno u Apostrofu: Ko brani interese Srpske?

20:15, 24.03.2018.
Thumbnail

Nedavni istupi ministra bezbjednosti Dragana Mektića i priče o crnim listama bile su jedna od tema sinoćnjeg Apostrofa. Za SNSD-ovog Srđana Milovića, to je dokaz da SDS vodi izdajničku politiku u zajedničkim institucijama.

"Ovo je klasična izdajnička politika, koja se provodi protiv Republike Srpske. Jeste, izdali ste narod, upropastili ste ga. U bijedu ste ga otjerali pored sve dobrote i bogatstva Republike Srpske Vi ste izdali Republiku Srpsku. Ova politika će otići sa scene kada narod kaže svoje, kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Milović.

SDS-ov poslanik Nedeljko Glamočak na smatra da je problem što se u priči o bezbjednosnim prijetnjama ne pominju paradžemati i vehabije.

Najveća opasnost po Republiku Srpsku je njena ekonomska nestabilnost" kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nedeljko Glamočak.

Najveća opasnost, smatra DNS-ov Darko Banjac, jeste to što predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne poštuju stavove vlasti Republike Srpske, što im je i ustavna obaveza.

"Gospodin Mektić, kao ministar bezbjednosti, kao najglasniji portparol vlasti BiH, većinom priča o RS. Ja još nisam, ili sam jednom čuo da Mektić govori i problemima u FBiH. Kriminala, korupcije, terorizma, paradžemata, ili bilo čega u FbiH, nego samo u RS", kaže Banjac.

Bilo je riječi i o kandidatima za izbore. Svi prisutni uglavnom su sigurni u pobjedu svoje opcije.

S obzirom da je Vladimir Putin pobijedio na izborima u Rusiji za 76-77%, Milorad Dodik će sigurno ovim izborima pobijediti sa blizu tim procentom, naravno neće preko, iz poštovanja prema Vladimiru Putinu" kaže Srđan Milović.

U PDP-u tvrde da barataju drugačijim podacima, i da, prema njihovim informacijama, postoji mogućnost i da Milorad Dodik ne bude kandidat na izborima. Za njih, procenti su jasni.

" Ja samo mogu da kažem da će Mladen Ivanić 100% pobijediti za srpskog člana Predsjedništva, a gospodin Govedarica 100% za predsjednika Republike Srpske" kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milan Švraka.

SDS tvrdi da u vladajućoj koaliciji još mnogo toga ima da se usaglasi, a to isto kažu i u SNSD-u, naročito poslije ultimatuma Dragana Čavića, koji traži premijersko mjesto.

"Mi smo svoje proglasili, nisam čuo da ste vi proglasili, imate li ili nemate kandidata za predsjednika Republike? Kako vi tvrdite da ćete pobijediti za predsjednika Republike, a još nemate kandidata? " pita Glamočak.

Ja još nisam čuo da je PDP NDP ili bilo ko drugi se izjasnio da podržava gospodina Govedaricu za predsjednika Republike Srpske", odgovara Milović.

Nije bilo jasnog odgovora na pitanje na kojim uzorcima su stranke radile ispitivanja. U svakom slučaju, saglasni su da će, najkasnije do maja, sve biti mnogo jasnije, a tačni procenti ipak će se znati u oktobru.