Buran dan u Skupštini - zbog svađe ni do dnevnog reda!

19:15, 12.09.2017.
Thumbnail

Opozicija je odmah krenula đonom. Digli su bunu zbog skidanja izvještaja glavnog revizora sa dnevnog reda, istog onog zbog kojeg je Duško Šnjegota podnio ostavku. Nećemo raspravu jer se revizorski izvještaj pretvorio u politikantstvo, ponavljaju vladajući.

To je licemjerje i bježanje od odgovornosti, uzvraća opozicija.

"Insistiram da dobijemo zvanični odgovor a ne odgovor šaptanjem šta se desilo na odboru za finasije i budžet. Vi ste održali sjednicu za finasije i budžet, a sjednica Odbora za reviziju nije održana – to je velika razlika", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini.

"Juče je na Odboru za finansije bilo pet članova većine. Da su došli članovi iz opozicije na radno tijelo, da su tada bili zabrinuti za rad revizije, a ne sada kada su upaljene kamere sve bi bilo drugačije", kaže Igor Žunić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Opozicija je tražila izvještaj sa Odbora za finansije na kojem je sa dnevnog reda povučen revizorski izveštaj, ali se to nije desilo. I baš u vrijeme kad je SNSD-ov Igor Žunić prigovorio na izostanak, počela je žestoka rasprava, koja nije gubila na intenzitetu.

"Možda je najbolje da gospodina Šukala odmah iznesete na početku sjednice, da vam ne smeta. Pa njega, pa mene, pa Vukotu, pa Čavića pa ne znam koga sve ne", kaže Milanko Mihajlica, poslanik SRS RS u Narodnoj skupštini.

Nisu se birale riječi, a zbog verbalnog sukoba, prvo sa Nedeljkom Čubrilovićem, a kasnije i sa Nenadom Stevandićem, Adam Šukalo dobio je dvije opomene, a u jednom trenutku mu je isključen mikrofon.

Adem Šukalo: - Molim vas ja imam pravo...

Nenad Stevandić: - Nemate vi pravo, u vremenu koje je predviđeno imate pravo da kažete hoćete li izjašnjenje...

Šukalo: - Nemojte me prekidati. Ne možete vi meni govoriti kako da govorim.

Stevandić: - Sad ću vas isključiti...

Šukalo: - Hoćete li dopustiti sad da kažem?

Stevandić: - Neću, isteklo vam je vrijeme. Sada imate drugu opomenu što dobacujete, budite parlamentarni. Umuknite dok mi završimo.

"Da je danas noć vi biste izglasali da je dan." Ta Čavićeva otvorila je nove sukobe. "Vi reklamirate povredu poslovnika." uzvratio je Nenad Stevandić i otpočeo novu raspravu.

Čavić: - Pročitajte član 38.

Stevandić: - Ja ću onda tražiti da se izjasnite.

Čavić: - Molim vas ne možete vi u moje ime

Stevandić: – Vi kršite poslovnik.

Čavić: - Vi niste sposobni da tumačite ono što ja mislim. To spada u vidovnjaštvo gospodine...

Stevandić: -Molim Vas samo da mi ne dobacujete, ja sam vas lijepo saslušao.

A onda se za riječ javila predsjednica Vlade. Njeno prvo obraćanje trajalo je 50 minuta. Obrušila se na opoziciju, a oni su joj uzvratili dugim aplauzom.

I tako se, prvobitna rasprava o dnevnom redu, odjednom pretvorila o priču o interpelacijama, kriminalu i korupciji, nastupu u Sarajevu ili neobjavljivanju odluka Skupštine u Službenom glasniku.

"Ako sam na nekom putu u Vašingtonu na pregovorima, vi kažete evo opozicije, a nema premijerke. Ja dođem vi izađete. Počnem da pričam vi ne želite da čujete jer to ne godi vašem uhu. Ja sam rekla da ja to vam i ne pričam – ja se obraćam građanima", rekla je Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

"Nikada Republika Srpska nije imala ovakvog premijera niti će ga imati", poručio je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske

"Da vam kažem, vi ste baš onako zločesti. Vi ste nepristojni", rekla je premijerka.

"Ja mislim da je ovo za Riplija, to nigdje u svijetu nema. To nema u Zambeziju, u Sudanu koji je u ratu nema. U svemu što mogu da urade mogu samo da me povuku... za kragnu od košulje. Ne mogu ništa više, sve ostalo je besmisleno", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Cjelodnevnu svađu zbog njega - uživo nije pratio glavni revizor, i pored toga što je bio u Parlamentu. Duško Šnjegota je sa svojim zamjenikom zgradu napustio prije početka zasjedanja. Za ATV kaže da o skidanju izvještaja sa dnevnog reda nema komentar jer je to stvar skupštine.