Bronza za ATV: Sirija poligon za isprobavanje naoružanja

17:56, 16.04.2018.
Thumbnail

"Kada se analizira intenzitet napada SAD-a, uz prilično minornu pomoć Velike Britanije i Francuske, nema tu velike razlike u odnosu na prošlogodišnju epizodu lansiranja raketa od strane SAD-a na prostor Sirije. Na kraju krajeva, nema ni neke velike razlike u samom pristupu sa jedne strane SAD-a, i sa druge Rusije na prostoru Sirije već nekoliko godina. U Siriji već nekoliko godina na djelu imate neki svojevrsni "proksi rat", gdje se isproubava novo naoružanje", rekao je Boro Bronza profesor  Filozofskog fakulteta u Banjaluci gostujući u magazinu "5do7" ATV-a, a komentarišući situaciju u Siriji.

Osvrćući se na pomoć i reakcije velikih sila kada je napad na Siriju u pitanju, Bronza je istakao:

"Posebno interesantno u cijeloj ovoj priči je izlijetanje Francuske iz njenog zajedničkog sistema Evropske unije. Makron je poslije prošlogodišnje pobjeda na izborima, govorio da će raditi na produbljivanju integracije Evrope. Po nejmu tada, Evropa će govoriti jednim jezikom. Ipak, sada Francuska djeluje samostalno, bez konsenzusa Evropske unije. Njemačka je rekla da blago podržava, sve što se dešava, ali nisu učestvovali u napadima, što je jako interesantno", istakao je Bronza.

Komentarišuć situaciju na Blakanu i pristupanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Bronza je istakao da se veći napredak može očekivati u drugoj polovini godine, kada Austrija preuzme predsedavanje, nego sada kada je Bugarska na toj poziciji.