Brnabić: Beograd je fantastičan za investitore

11:08, 10.11.2017.
Thumbnail

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je, otvarajući regionalni ekonomski forum "Beogradski investicioni dani 2017", da je Beograd fantastična destinacija za investitore, te da Srbija konačno može da investira u mnogo dinamičniji razvoj.

Obraćajući se učesnicima skupa u beogradskom Sava centru, kojem prisustvuju gradonačelnici iz zemalja regiona, među kojima i Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka, Brnabićeva je pozvala investitore da dolaze u Srbiju u što većem broju.

"Beograd je fantastična investiciona destinacija. Želimo i Srbiju da predstavimo, koja je jako puno uložila u razvoj u poslednje tri ili četiri godine", naglasila je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija ima makroekonomsku i fiskalnu konsolidaciju i dobre fiskalne rezultate, te da sada može dalje da gradi i konačno investira u mnogo dinamičniji razvoj, prenose beogradski mediji.

Brnabićeva je rekla da je za Srbiju veoma važna regionalna stabilnost i regionalno povezivanje, jer će u suprotnom investitori gledati na Srbiju i druge zemlje regiona kao na rizične destinacije.

"Ako region nije stabilan, ni mi nećemo moći da izvučemo koristi od svega što smo do sada uradili", rekla je ona.

Brnabićeva je navela da u rizične destinacije investitori neće dolaziti, a međunarodne finansijske institucije neće investirati u projekte u tolikoj mjeri sa povoljnim kreditima.

"Zato je važno da smo ovde zajedno. Da region zajedno radi na svom povezivanju i zajedničkom prosperitetu", rekla je Brnabićeva.

Skup je okupio oko 400 predstavnika iz Srbije i regiona - lidera i predstavnika domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, lokalnih samouprava, koji će razgovarati o investicijama u regionu i prilikama za bolju trgovinsku saradnju.

O potencijalima njihovih gradova govoriće gradonačelnici Beograda, Sarajeva, Zagreba, Tirane i Podgorice, a fokus ovogodišnjih trećih po redu "Beogradskih investicionih dana" biće na regionalnoj saradnji i povezivanju.

Na forumu će biti organizovani i poslovni sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima, koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje.

"Beogradske investicione dane" organizuju grad Beograd, CEDEF i Privredna komora Beograda.

(Srna)