Britanci dobili ministra za usamljenost

16:43, 17.01.2018.
Thumbnail

Britanija je imenovala ministra za usamljenost kako bi se nastavio rad ubijenog poslanika Džo Koks i riješio problem izolovanosti, sa kojim se suočava više od svake desete osobe u zemlji.

Novu funkciju obavljaće ministar sporta Trejsi Krauč uporedo sa postojećim poslom.

Ona će osmisliti strategiju za rješavanje ovog problema, za koji istraživači kažu da je povezan sa demencijom, ranim mortalitetom i visokim krvnim pritiskom.

Koksovu je ubio desničarski ekstremista 2016. godine, nakon što je obavljala funkciju poslanika nešto više od godinu dana.

Većina ljudi starijih od 75 godina žive sami, a oko 200.000 starijih osoba u Britaniji nisu razgovarali sa prijateljem ili rođakom duže od mjesec dana, navodi se u Vladinim dokumentima.

Većina ljekara u zemlji svakog dana primi između jednog i pet pacijenata koji traže pomoć jer su usamljeni, saopštila je "Kampanja za okončanje usamljenosti", mreža koja se bavi rješavanjem ovog problema.

Koksova je osnovala komisiju za razmatranje ovog pitanja neposredno prije nego što je ubijena i pozvala je Vladu da imenuje ministra koji bi se bavio ovom temom.

(Srna)