Bregzit može početi: Tereza Mej će 29. marta aktivirati Član 50

13:48, 20.03.2017.
Thumbnail

Britanska premijerka Tereza Mej će za manje od 10 dana zvanično obavijestiti Brisel da Ujedinjeno Kraljevstvo želi napustiti Evropsku uniju, javlja BBC.

Kako javljaju britanski mediji, državni ambasador pri EU Tim Barrow saopštio je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da će famozni Član 50 biti aktiviran 29. marta.

Riječ je o konačnom pozivanju na pravo članice EU da napusti zajednicu država, a koje je bazirano na Članu 50 Lisabonskog sporazuma. Ujedinjeno Kraljevstvo će pozivanje na spomenuti član ozvaničiti sa slanjem 27 pisama, po jedno za svaku članicu Unije.

Kabinet premijerke je saopštio kako se rukovodstvo države nada da će pregovori nakon aktiviranja Člana 50 što prije početi.

Riječ je o prvom zvaničnom potezu Ujedinjenog Kraljevstva gotovo devet mjeseci pošto su građani na referendumu izabrali Bregzit – izlazak UK iz EU.

Pregovori o napuštanju Evropske unije nisu mogli početi bez aktiviranja Člana 50. S obzirom da će to biti učinjeno 29. marta, EU će najkasnije u martu 2019. godine reći konačno zbogom jer London ima 24 mjeseca da ispregovara razilaženje.

(Klix)