Brčko: Tužilaštvo naredilo iskopavanje grobova u Vučilovcu

19:40, 23.05.2018.
Thumbnail

Na mjesnom groblju u brčanskom selu Vučilovac danas je počela ekshumacija grobova i to na zahtjev mještana, a po naredbi Tužilaštva BiH. Mještani tvrde da su pripadnici HVO-a pod čijom opsadom je selo bilo od decembra '92. do kraja rata, iskopali sedam grobova i uzeli posmtrne ostatke onih koji su u njima bili sahranjeni.

"Na mjesnom groblju u Vučilovcu biće provjereno ukupno sedam lokacija, a sve bi trebalo biti završeno za dva dana. Prvi put, nakon 22 godine, mještani Vučilovca konačno će saznati istinu šta se desilo sa posmrtnim ostacima njihovih najmilijih“.

Kada su 10. aprila '96. godine mještani prvi put posjetili groblje po završetku rata, zatekli su polomljene i razbacane spomenike, a sedam grobova je, kažu, bilo ponovo iskopano i ostavljeno prazno. Tako je Stojan Majstorović zatekao očev grob i lobanju pored njega. Danas pred kamere nije mogao stati. Petra Margetić kaže da se još uvijek sjeća užasa koji je tada vidjela. Grobovi njenog sina i svekrve bili su otvoreni.

„Mislila sam da je izvađen i moj sin. Svekrva mi je ondje bila. To je bila friška grobnica. Poklopac polupan i daske pobacane van, a kuće nema, ko magnetom da je izvučen. Tako je friško. I bila je ovako kao neka svinjska plećka. Očišćena, kao kuvana... Ja sumnjam i sumnja sav svijet da su oni to povadili, da su davali u razmjene“, govori Petra Margetić, mještanka Vučilovca.

Iste sumnje ima i još jedan Stojan Majstorović i njegova porodica. Godinama nisu sigurni da u očevom grobu zaista počivaju njegove kosti.

„Nikada se nije istražilo da li je tu, da li nije, šta je rađeno. Zašto bi, na primjer, grobnicu jednu kopali ako nisu nešto vadili, na primjer metar i osamdeset do dva. Zašto?“, pita se Majstorović.

„Ovo dovodi u pitanje svih nas koji imamo nekoga svoga sahranjenog da će izazvati veliku sumnju i da ćemo tražiti i mi svi da se sve grobnice otvore da vidimo da li su tu naši ili su, ono, kao i ovi od '93. do '96. izvađeni i poslati negdje u razmjenu“, kaže Ljubiša Ostojić, predsjednik MZ Vučilovac.

Ukoliko se i nađu posmrtni ostaci, vršiće se njihova DNK analiza jer se sumnja da bi u ovim grobovima mogle počivati kosti nepoznatih osoba. Ekshumaciji u Vučilovcu, osim dežurnog tužioca, pristvovali su patolog, predstavnici Instituta za nestala lica Republike Srpske, Međunarodnog komiteta za traženje nestalih i Policije Brčko distrikta.