Brčko: Skuplja voda, najavljeno i poskupljenje odvoza smeća

20:55, 17.03.2018.
Thumbnail

Dva i po mjeseca nakon povećanja cijene eleketrične energije, Brčake je dočekalo još jedno poskupljenje.

Računi za vodu od sljedećeg mjeseca biće im veći za dvije i po marke, što je zapravo cijena vodomjera koju će morati da plaćaju. Planirano je i povećanje cijene odvoza smeća za dvije marke. Građani su ogorčeni.

U Javnom preduzeću Komunalno Brčko kažu da su cijene morali da povećaju zbog deficita u kojem su se našli, te da su poskupljenja minimalna.

"Ali je ovo bilo nužno da se pokriju, prije svega održavanje instalacija, što je praksa svugdje u vodovodu i nužno da bi radna jedinica Voda i RJ Odvoz smeća bili na nuli. Sada je RJ "Smeće" preko 700 hiljada u minusu.RJ Voda nešto je bila u minusu. Ne puno“, rekao v.d.direktora JP „Komunalno Brčko“ Mirsad Đapo.

Skupština distrikta je prihvatila i odluku da Bračaci plaćaju dodatnih dvije i po marke za vodomjer. O povećanju cijene odvoza smeća izjasniće se na sljedećem redovnom zasjedanju. Povećanje cijena vode i odvoza smeća su u nadležnosti Komunalnog preduzeća i Skupštine distrikta, pojašnjava gradonačelnik Siniša Milić. Jedino što Vlada distrikta mogže da uradi jeste da subvencijama pomogne socijalno osjetljive kategorije.