Brčko: Deponija ugrožava tri naselja

20:51, 28.01.2018.
Thumbnail

Krajnje je vrijeme da gradske vlasti izmjeste deponiju koja je u blizini našeg naselja, ljutito poručuju mještani Ilićke, najvećeg prigradskog naselja u Brčkom. Po ko zna koji put predali su zahtjev za izmještanje.

Kažu, ukoliko se rješenje ne nađe, zahtjeve više neće pisati, nego će preduzeti radikalnije mjere.

"Mi ćemo odgovore potražiti na ulici. Nama ne preostaje ništa drugo. A to je svakako stav i većine. Mogu slobodno reći preko devedeset posto mještana svih mjesnih zajednica koje su ugrožene isparavnjem iz deponije", rekao je predsjednik MZ Ilićka Damjan Dundžić.

"Kako živimo? Nikako! Ne možeš od smrada živjeti. To kad puste dole deponiju ne vidi se prst pred okom. Drugo, žao mi ove djece male. Oni najviše nastradaju. A, nisi u stanju ni veš prostrijeti koliko se čuje", rekla je mještanka Ilićke Radojka Jovičević.

Nove kuće i naselja u blizini deponije nikli su po završetku rata. Danas zbog toga najviše ispašta oko deset hiljada ljudi u Donjem Breziku Ilićki i Grčici.

Gradska deponija od najbližeg naselja udaljena je svega stotinjak metara vazdušnom linijom. A neprijatan miris, posebno ljeti, osjeti se i u brojnim drugim naseljima u krugu od jednog kilometra od deponije.

Potvrdilo je to i istraživanje udruženja građana Demos. Anketirali su oko hiljadu mještana koji žive u blizini deponije i većina, kažu, tvrdi da im je zbog toga zdravlje narušeno.

"Ja bih čak stavio akcenat na provjetravanje prostorija, zato što , evo konretno moje dijete kada je imalo bronhitis nekad ljetos nisam mogao deset dana da provjetrim prostoriju zato što je smrad gradske deponije bio nepodnošljiv", rekao je Božidar Jović iz Udruženja građana "Demos" Brčko.

Gradonačelnik poručuje da ima rješenje. Milion maraka za sanaciju deponije već je izdvojeno iz prošlogodišnjeg budžeta.

“Ostvarujemo kontakt sa regionalnom deponijom u Bijeljini da bi smo za jedan kraći period riješili problem denije čvrstog otpada na način da se taj odvozi na regionalnu eko deponiju u nekih narednih tri, do pet godina, a u međuvremenu bi mi tražili neko trajno rešenje", rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Kako saznajemo na gradskoj deponiji se ne mogu izvoditi nikakvi radovi, jer ona ne postoji ni u regulacionim ni u prostornim planovima. Svi pokušaji da se nađe nova lokacija su propali, jer se oko toga nisu mogli da slože ni građani ni predstavnici vlasti sva tri naroda.