Bramerc: Traženje nestalih ključni korak za donošenje pravde porodicama

19:48, 22.05.2018.
Thumbnail

Glavni tužilac pri Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove Serž Bramerc razgovarao je sa v.d. glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić i predstavnicima Posebnog odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH o saradnji u radu na predmetima ratnih zločina, procesu traženja i identifikacije nestalih, regionalnoj saradnji i izmjenama Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Bramerc je podržao rad Tužilaštva BiH u procesuiranju i kažnjavanju počinjenih ratnih zločina, te istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih jedan od ključnih koraka za donošenje pravde porodicama nestalih.

On je naglasio da je saradnja tužilaštava u regionu bitan segment u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina koji su počinjeni u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva Bih.

Predstavnici Tužilaštva BiH informisali su danas u Sarajevu Bramerca o ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH, koje je od osnivanja dostiglo brojku od oko 800 optuženih lica za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Tužioci i stručno osoblje su u prošloj godini učestvovali u 115 aktivnosti u vezi sa procesima ekshumacija i identifikacija nestalih lica u svim krajevima BiH.

Predstavnici Tužilaštva BiH informisali su Bramerca o svom učešću u izmjenama Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojom se definišu aktivnosti koje treba da znatno ubrzaju procesuiranje predmeta na nivou BiH, entitetskim nivoima i Brčkom.

Dogovoreno je da će Tužilaštvo pri Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove nastaviti da pruža podršku Tužilaštvu BiH, specijalističkim treninzima i ustupanjem dokaza u predmetima ratnih zločina.

(Srna)