Bozanić: Stepinac je "orijentir u djelovanju" hrvatske Katoličke crkve

18:16, 18.02.2017.
Thumbnail

Hrvatski kardinal Josip Bozanić izjavio je da je Alojzije Stepinac "orijentir u djelovanju" Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Na skupu biskupa zagrebačke mitropoliije u Bjelovaru, Josip Bozanić se osvrnuo na veliki odziv vjernika na ovogodišnjoj proslavi praznika Alojzija Stepinca, 10. februara u zagrebačkoj katedrali, i na, kako je rekao, "ljepotu slavlja" tog praznika, prenosi Hina.

Bozanić je dodao da se taj skup biskupa održava "u atmosferi nedavne proslave vjerskog praznika blaženog Alojzija Stepinca", saopšteno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

Na zasjedanju u sjedištu Bjelovarsko-križevačke biskupije, pod predsjedavanjem kardinala Bozanića, učestvovali su svi biskupi zagrebačke mitropolije.

U Novom Sadu je početkom ove nedjelje održan treći sastanak mješovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvijetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svjetskog rata.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvijetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svjetskog rata.

(RTS.rs)