Bosić: SNSD i HDZ izbacili SDS iz skupštine u Brčkom

19:30, 11.05.2018.
Thumbnail

Da poslanički klub SDS-NDP izbace iz vlasti Brčko distrikta odavno je bio zajednički plan SNSD-a i HDZ-a, tvrdi Mladen Bosić, povjerenik brčanskog SDS-a.

Okidač za tu odluku je, kaže, bio zahtjev SNSD-a da se nedavno skupštinsko zasjedanje prekine dok se ne riješi pitanje hrvatskog dijela većine, jer im fali treći poslanik.

"Uroša Vojnovića su iskoristili da napravi razdor unutar SDS-a, jer nas je još u nedelju veče uvjeravao da neće podržati gradonačelnika, a u ponedeljak je to ipak uradio. Tim je sam sebe izbacio iz stranke", rekao je Bosić.

„Iza ovoga ne stoji gradonačelnik Milić. Gradonačelnik Milić je u čitavoj toj priči portparol tajkuna koji stoje na vrhu SNSD-a. Ovdje se radi o ličnim interesima vršenja vlasti i na neki način privilegija koje proizilaze iz vršenja vlasti u Brčko distriktu”, izjavio je Mladen Bosić, povjerenik Opštinskog odbora SDS-a Brčko.

Gradonačelnik Siniša Milić kaže da Bosićeve trvdnje nisu tačne. Poručuje da prava istina leži u SDS-ovim odgovorima na pitanja, kao što su da li je SNSD ili SDS prije mjesec dana predsjedniku skupštine nudio devet poslanika za novu parlamentarnu većinu i pregovarao samostalno sa poslanicima opozicije, ko je primio nezavisnog poslanika u svoje redove i prekršio raniji dogovor da on ne može biti dio parlamentarne većine, i ko nije potpisao sporazum podrške gradonačelniku Brčkog.

„Odgovori na ova pitanja koja sam pomenuo najbolje govore o tome ko je imao i kakav plan. Ako je plan SDS-a bio takva kao što je argumentacija tog propalog plana onda nije ni čudo što je tako završio", naveo je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta (SNSD).

Bosićevu tvrdnju demantovali su i iz brčanskog HDZ-a. Kažu, bave se isključivo sobom, te da im je svaka stranka prihvatljiva da sa njom budu u vlasti.

„HDZ je vrlo ozbiljna stranka i ona se bavi sobom i pokušava da koliko je to moguće skladno zakonu, skladno poslovnikom o radu participira u skupštinskoj većini. A nama je sasvim svjedeno ko će to biti iz reda srpskog naroda, iz reda bošnjačkog naroda. Oni će se opredijeliti“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Opštinske organizacije HDZ –a Brčko distrikta.

Tako srpski dio skupštinske većine u distriktu sada čini osam poslanika i to četiri iz SNSD-a, dva iz socijalističke partije, Uroš Vojnović koji tvrdi da je i dalje u SDS-u, te poslanik PDP-a, dok ih je pet ostalo u opoziciji.

Poslanik PDP-a Siniša Golić promjenu strane pravda nemogućnošću koalicije SDS-NDP da i dalje bude kompaktna sa šest poslanika u Skupštini.

„Ono što se dešavalo poslije da već u ponedeljak da je jedan od poslanika otkazao povjerenje i praktično napustio politiku. I smatrali smo da je više nego dovoljan razlog“, rekao je Siniša Golić, poslanik PDP-a u Skupštini Brčko distrikta.

Do smjena je došlo i u Vladi Distrikta. Tamo su, kako saznaje ATV, danas ostavke podnijela dva šefa odjeljenja iz SDS-a i jedan iz NDP-a.