Bosić: BiH i zemljama u regionu treba pružiti podršku na putu ka EU

17:07, 16.04.2018.
Thumbnail

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić naglasio je da BiH i zemljama u regionu treba pružiti snažnu podršku na putu ka punopravnom članstvu u EU, u borbi protiv siromaštva, smanjenju nejednakosti, zaustavljanju "odliva mozgova", kao i digitalizaciji i modernizaciji društva.

Učestvujući na panelu o perspektivama Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Ljubljani, Bosić je rekao da zločin ne poznaje granice, te da su organizovani kriminal, korupcija i pranje novca veliki problem u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, neophodna je snažnija podrška Evrope, ali i razmjena iskustava i bolja regionalna saradnja u suzbijanju kriminala, korupcije i ostalih devijacija koje nagrizaju društvo.

Bosić je istakao da je tanka linija između mira i rata, te da je zato potrebna što čvršća i bolja saradnja, više razgovora i pregovaranja između zemalja članica SEECP-a, kako bi se očuvao regionalni mir i stabilnost.

On je kostatovao da ova regija ima veoma burnu prošlost koju su obilježili brojni sukobi i stradanja, te da su građani i najveće žrtve previranja velikih sila koje igraju svoje igre.

"Svjedoci smo tragičnih dešavanja u Siriji i novog tretmana za globalni mir koji pokazuju koliko je opasno polarizovati današnji svijet, te su zato bezbjednost i stabilnost trenutno jedan od najvećih izazova", naveo je Bosić.

Tokom dvodnevnog zasjedanja Parlamentarne skupštine SEECP-a usvojena je završna deklaracija njenog Petog plenarnog zasjedanja, u kojoj je potvrđena posvećenost procesu evropskih integracija učesnika i ponovno potvrđena važnost procesa proširenja EU, kao mehanizma za obezbjeđenje mira, stabilnosti i bezbjednosti u regiji.

Predviđeno je da BiH, do kraja ovog mjeseca na Konferenciji ministara inostranih poslova SEECP-a bude potvrđena za naredno jednogodišnje predsjedavanje Parlamentarnom skupštinom SEECP-a.

Na Petom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine SEECP-a, koje je pod predsjedavanjem Slovenije, učestvovali su i zamjenik predsjedavajućeg delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Momčilo Novaković i član delegacije Hanka Vajzović.

(Srna)