Borci nezadovoljni konsultacijama u Vladi RS

21:18, 29.11.2017.
Thumbnail

Nezadovoljni borci hoće drugu šansu pa će iduće sedmice u Vladi Srpske opet pokušati da riješe problem demobilisanih boraca starijih od 65 godina, koji se nisu našli u budžetu za 2018.

Da su na proteklim konsultacijama u Vladi  izvukli deblji kraj, tvrdi predsjednik BORS-a. Savčić je ubjeđen da za tu kategoriju, ima mjesta u budžetu.

"Da li će to biti osam miliona, ili šest ili pet, ne mora čak biti ni minimalna penzija kolika je trenutno u RS, može biti i niža od toga, da vidimo i taj borački mjesečni dodatak pa da nađemo neku kompenzaciju", rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Savčić predlaže i moguće privremeno rješenje. Da se povećanje ličnih invalidnina od dva odsto prepolovi, pa da 1 odsto ode u ruke demobilisanih boraca. O rješenjima ipak nije htjela premijerka. To će, kaže, kada se svi usaglase.

"Nismo dobili nikakve značajnije primjedbe ni od jedne grupe što se tiče naših socijalnih partnera. Ono o čemu nastavljamo da razgovaramo je upravo taj zahtjev zbog čega se nismo u međuvremenu sastali jeste zato što je postojala jedna formula kako da riješimo taj problem, ali nismo dobili saglasnost svih organizacija", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Saglasnost je potrebna i od republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, koji su se, prije samo dvadesetak dana, bunili zbog malog povećanja ličnih invalidnina. Predlagali su tada da umjesto dva odsto, povećanja  budu  tri puta veća. Sada su spustili loptu, zadovoljni su onim što su dobili. Fokus im je, kažu, na novom zahtjevu. Tražili su od Vlade po 500KM godišnje za porodice nestalih civila.

"Što se tiče ove naknade dobili smo uvjeravanja od predsjednice Vlade i saradnika koji su prisustvovali ovom sastanku da bi to moglo biti realizovano u sljedećoj godini", rekla je Isidora Graovac Štrkić sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Za razliku od BORS-a,  sa Vladom Srpske su našli zajednički jezik. Više ne spominju ni, prije nekoliko sedmica najavljenu, tužbu protiv Ministarstva rada zbog odbijanja da im proslijede podatke o broju onih koji su izgubili pravo na invalidninu u ovoj godini.