Borac ostao bez joše jedne legende - preminuo Smail Alagić

14:53, 06.10.2017.
Thumbnail

Nakon kratke i teške bolesti u Banjaluci je, u 77. godini, preminuo nekadašnji fudbaler i trener Borca Smail Alagić. Svoju mladost podario je fudbalu.

Počeo je da igra u prijedorskoj Mladosti, da bi po dolasku u Banju Luku stigao u mlađe kategorije banjalučkog drugoligaša i već tad nagovijestio da će Borac u njemu dobiti odličnog fudbalera.

Kada je davne 1963. godine zaigrao za prvu ekipu Borca, crveni dres, sa mnogo ljubavi, nosio je do kraja svoje karijere - 1971. godine. Za sve to vrijeme Alagić je bio standardni, nezamjenjivi prvotimac. Krasila ga je velika borbenost, disciplina u igri, bio je nenadmašan u vazdušnim duelima.

Sa Borcem je uglavnom vojevao drugoligaške bitke, da bi u sezoni 1969/70. bio učesnik onih čuvenih čačanskih kvalifikacija u kojima su Banjalučani po drugi put izborili status jugoslensnkog prvoligaša.

I kad je prestao sa aktivnim igranjem, opet je ostao u Borcu! Ovog puta u ulozi, učitelja, pedagoga, trenera. Radio je u početkom sa mlađim kategorijama, brojni su talenti, koje je Alagić „izbrusio“ i izveo na fudbalsku scenu. Bio je pomoćnik Momčilu Bobiju Spasojeviću kada je Borac u eliti zauzeo šesto mjesto, bio je zajedno sa Nenadom Gavrilovićem saradnik Husnije Fazlića kada su Banjalučani osvojili Kup Jugoslavije, bio je u tandemu sa Vladicom Popovićem kada je klub ostvario svoj najveći uspjeh, osvajanjem četvrtog mjesta u šampionatu Jugoslavije. Radio je sa Mirkom Bazićem, Ilijom Miljušem, Josipom Kužeom, Zoranom Smileskim, Stankom Poklepovićem.

Smail Alagić će biti sahranjen u subotu, 7. oktobra, u 14.00 časova, na Novom groblju na Pobrđu.