Bojkot zbog izvještavanja o Praljku: Hrvatski novinari vratili nagrade

17:32, 09.05.2018.
Thumbnail

Jedanaest od ukupno 16 dobitnika nagrada Hrvatskog novinarskog društva vratilo je ta priznaja u znak protesta protiv ovogodišnje dodjele za televizijsko novinarsko Ivani Petrović s Nove TV zbog izvještavanja o samoubistvu generala Slobodana Praljka u Hagu za vrijeme izricanja presude.

U zajedničkoj izjavi navode da je nagrada dodjeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Kako su naveli, ne ulazeći u stil novinarke niti pravo na emotivan pristup, oni osporavaju to što je struka kao primjer izvrsnosti nagradila “prizvoljan i formalno nekorektan izvještaj”.

Navode i da izvještavanje “koje se pretvorilo u komentar, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo”.

Zaključak je da od HND očekuju da odluku o dodjeli nagrade Petrovićevoj proceduralno ospori, a pravila izbora poboljša, prenosi riječki Novi list.

Nagrade su vratili Ivan Kralj (tri nagrade), Drago Pilsel, Zinka Bardić i Ernest Marinković (po dvije nagrade), te Boris Pavelić, Ana Benačić, Hrvoje Šimičević, Ljubica Letinić, Ivica Grčar, Vojislav Mažočo i Jerko Bakotin.

Drago Pilsel je izjavio da će pokušati proceduralno da ospori nagradu tako što će pokrenuti postupak pred Vijećem časti protiv Ivane Petrović.

Pravilnik o nagradama navodi da osoba koju je kaznilo Vijeće časti ne može dobiti nagradu, pri čemu je Pilsel rekao da u tom slučaju postoji pitanje retroaktivnosti.

Pilsel će zatražiti i od Izvršnog odbora HND da analizira njeno izvještavanje iz Haga za koje je nagrađena kao i sam prijedlog da joj se dodijeli nagrada, da razmotri postoji li prostor da se nagrada proceduralno ospori, a glavno je pitanje za Pilsela može li nagrađeni rad Ivane Petrović biti primjer izvrsnosti.

(Srpskainfo)