Bogdanić sa Zolakom: Dogovoreno rješavanje problema prostorija Agencije

14:38, 06.12.2017.
Thumbnail

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanića i vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak dogovorili su danas u Banjaluci da će uskoro biti riješen problem prostorija Agencije, koje nisu adekvatno sanirane nakon poplava 2014. godine.

Bogdanić je naglasio da je riječ o prostorijama koje su u vlasništvu Ministarstva, a koje Agencija iznajmljuje, te najavio da će na narednoj ministarskoj konferenciji u BiH iznijeti probleme sa kojima se suočava Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Govoreći o Stručnom savjetu Agencije, odnosno izborima njenih članova, Bogdanić je rekao da je Republika Srpska dala svoje prijedloge, ali da se još čeka usaglašavanje u Federaciji BiH.

Nakon sastanka sa Zolakom, Bogdanić je naveo da je razgovarano i o cijeni lijekova, odnosno Pravilniku koji je stupio na snagu sredinom godine, te dodao da će i ovo pitanje delegirati za ministarsku konferenciju.

"Kada se steknu uslovi da bi se napravila kvalitetna analiza, onda ćemo vidjeti koliko smo uspjeli da postignemo niže cijene lijekova", rekao je Bogdanić i naglasio da je problem što su poskupjeli određeni lijekovi na slobodnom tržištu.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak objasnio je da je riječ o jednoj vrsti pokušaja industrije da kompenzuje gubitke koje je trpjela na lijekovima koji se izdaju na recept, ali da je već primijetan trend smanjenja tih cijena.

"Polako padaju cijene lijekova koji se kupuju bez recepta, zbog tržišne utakmice", rekao je Zolak.

On je dodao da će efekti ušteda zbog nižih cijena lijekova biti poznati tek nakon tačnih izvještaja o potrošnji lijekova, te napomenuo da se procjenjuje na 10 do 12 odsto ušteda, prije svega za fondove.

Govoreći o kubanskoj vakcini za liječenje raka pluća, koja je stigla u BiH, sagovornici su istakli da je riječ o legalnoj vakcini koja bi trebalo da prođe kliničko ispitivanje da bi se uvjerili u njenu efikasnost, nakon čega će se odlučiti o njenoj daljoj upotrebi.

Zolak je rekao da je Agencija omogućila da se ovaj lijek nađe na tržištu BiH, a da je dalje na institucijama zdravstvenog sistema da lijek u praksi na što povoljniji i pristupačniji način bude obezbijeđen onima kojima je potreban.

Kinezi zainteresovani za izgradnju dobojske bolnice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije "Sinofarm" koji su zainteresovani za izgradnju nove zgrade Bolnice u Doboju.

Predstavnici vodeće kineske kompanije u oblasti zdravstva posjetili su u prethodnom periodu dobojsku Bolnicu, kao i lokaciju predviđenu za izgradnju nove bolničke zgrade, za dobojsku regiju izuzetno važnog objekta.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je izgradnja nove zgrade bolnice u Doboju od strateškog značaja za razvoj zdravstvenog sistema Republike Srpske i nastavak značajnih, kapitalnih ulaganja u objekte i opremu.

Današnji sastanak je nastavak razgovora koji su vođeni u novembru prošle godine u Pekingu, a razgovarano je o mogućnostima ulaganja u zdravstveni sektor Republike Srpske.

(Srna)